Suça sürüklenen çocuklarda tekrarlayıcı suç işleme davranışları ve nöropsikolojik özellikleri
Repetitive crime processing behaviors and neuropsychological features of children
- Tez No: 567581
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ZEYBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: mükerrer suç, çocuk, nöropsikolojik, recurrent crime, child, neuropsychological
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son yıllarda, ülkemizde çocukluk döneminde suça sürüklenme giderek artmaktadır. Çocuk ve suç kavramlarını her ne kadar yan yana kullanılmasını istemesek de, çocuğun bireysel, ailesel ve çevresel nedenlerle suça sürüklenebildiği görülmektedir. Suça sürüklenen çocukların suça sürüklenme nedenleri erken dönemde tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir, aksi takdirde bu çocuklar ileri dönemde kronik suçlu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu çalışmada; ilk defa suça sürüklenen çocuklarla mükerrer suça sürüklenen çocuklar sosyodemografik ve nöropsikolojik açıdan karşılaştırılmıştır. 12-14 yaş aralığında ilk defa suça sürüklenen 38 çocuk ve mükerrer şekilde suça sürüklenen 17 çocuk çalışmaya dahil edilmiş, psikiyatrik hastalık tanısı bulunan çocuklar çalışmadan dışlanmıştır. Bu grupların sosyodemografik ve nöropsikolojik özellikleri karşılaştırılmış olup, katılımcılara sosyodemografik veri formu, Ka-Si empati ölçeği, Barrat Dürtüsellik Ölçeği, Wisconsin Kart Eşleme Testi ve Stroop Viktorya Testi uygulanmıştır. İki grup arasında yapılan karşılaştırmada sınıf tekrarı, okul terk durumu, çalışma durumu, sigara- uyuşturucu madde kullanma durumu, WKET test performansı, dürtüsellik ölçeği toplam puanları bakımından anlamlı fark saptanmış olup, empati toplam puanı bakımından anlamlılığa yakın fark (p=0.057) tespit edilmiştir. Ancak her iki grup arasında Stroop Viktorya Test performansı açısından anlamlı fark tespit edilmemiştir. Literatürde mükerrer suça sürüklenen çocukları nöropsikolojik açıdan inceleyen az sayıda araştırma bulunmaktadır, bu konuda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In recent years, crime in our country is increasing in childhood. Although we do not want to use child and crime concepts side by side, it can be seen that the child is able to commit crimes against individual, family and environmental reasons. The reasons for the crime of children should be determined in the early period and necessary measures should be taken otherwise these children may be seen as chronic offenders in the future. In this study; 38 children who committed a crime for the first time and 17 children who committed multiple crimes in the 12-14 age range, were included in the study, and children with a psychiatric diagnosis were excluded from the study. These groups were compared sociodemographically and neuropsychologically, socio-demographic data form, Ka-si empathy scale, Barrat İmpulsivity Scale, Wisconsin Card Sorting Test and Stroop Viktorya Test were applied to the participants. In the comparison between the two groups, a significant difference was found in terms of grade repetition, school leaving status, working status, cigaret-drug use status, WCST performance, İmpulsivity Scale total scores, and the difference close to significance was found in terms of empathy total score (p = 0.057). However, no significant difference was found between the two groups in terms of Stroop Viktorya test performance. In the literature, there are few studies investigating children who have repeated offenses from a neuropsychological perspective and more work is needed on this subject.