Suça sürüklenen çocuklarda mükerrerliğin irdelenmesi
Analyzing of recidivism in delinquent juveniles
- Tez No: 412675
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FATİH YAVUZ, YRD. DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk suçluluğu, suça sürüklenen çocuk, mükerrer suçluluk, mükerrer suç işleyen çocuk, çocuklarda mükerrer suçluluk, Juvenile delinquency, juvenile driven into crime, recidivism, juvenile committing multiple crimes, juvenile recidivism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Toplumda huzursuzluk ve güvensizlik oluşmasına yol açacak şekilde işlenen ve vahim olarak nitelendirilen suçların azımsanmayacak bir oranının suç işlemeyi alışkanlık haline getiren, bir başka ifade ile suçu meslek haline getiren inatçı suçlular tarafından işlendiğini bilinmektedir. Suçu mesleki kariyer haline getiren mükerrer suçlular üzerine yapılan çalışmalar bu kişilerin kronik suçlu olma süreçlerinin çoğunlukla çocukluk dönemine ait risk faktörlerine dayandığını göstermektedir. Bir çocuk kendisini suç işlemeye iten faktörlerden herhangi birinin varlığı halinde suç davranışının içine girebilecekken çocuğu suça iten herhangi bir neden diğer nedenlerle birleştiği ölçüde çocuğun gelecekte tekrar suç işleme ihtimali yükselmektedir. Yaşamlarının çok erken dönemlerinde suç işlemeye başlayan ve mükerrer bir şekilde suç işleyen çocukların yetişkinlik dönemlerinde de bir suç makinesi olarak toplumun huzurunu tehdit etmeleri kaçınılmaz olacaktır. Çalışmada çocukların mükerrer suçluluğuna neden olan risk faktörlerinin tespitine yönelik olarak 2010-2011 yıllarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk birimlerine suç isnadı ile getirilen frekansı en yüksek 100 çocuk araştırma grubu, 2009 yılında aynı birimlere tek suç isnadı ile getirilen ve suç işleme davranışını bir daha tekrarlamayan aynı yaş ve cinsiyet özeliklerine sahip 100 çocuk ise kontrol grubu olarak ele alınmıştır. Yapılan analizlerde literatür taramasına uygun sonuçlar elde edilerek çocukların mükerrer suç işlemesinde 4 ana faktörün rol aldığı tespit edilmiştir. Bu faktörlerden, Ailevi faktörler; ailede suçlu bireylerin varlığı, ailenin parçalanmış olması, bozuk aile ilişkileri, aile içi şiddet, çocuğun evden kaçması, düşükl eğitimli ebeveynler, geniş ve kalabalık aileler, ailenin sosyo-ekonomik durumunun düşüklüğü, ailede göç olgusunun yaşanmış olması ve ailede madde kullanımının olması, Çevresel faktörler; çevrenin düşük sosyo-kültürel yapısı ve suç işlemeye uygunluğu, çocuğun çevresinin suç işleyen ve madde kullanan çocuklarla örülü olması, Bireysel faktörler; davranım bozuklukları ve zihinsel bozuklukları kapsayan olumsuz kişilik faktörleri, çocuğun öğrenim hayatının devam etmemesi, okul başarısının düşüklüğü, sosyo-ekonomik zayıflık ve çalışma hayatındaki başarısızlıkları da içine alan sosyal başarı göstergelerinin düşüklüğü ile çocuğun madde kullanımı, Çocuğun suç hayatına ait faktörler çocuğun suç işlemeye erken yaşlarda başlamış olması ve erken yaşlarda cezaevine girmiş olması, çocukluk döneminde cezaevi deneyimini yaşamış olması, ilk işlediği suç türlerinin mala karşı işlenen suçlar olması, geçmişte yoğun bir şekilde suç işlemiş olması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile çocukların mükerrer suçluluğuna neden olan öngörücü unsurlar ortaya konulmuş hatta örneklem grubundaki çocukların büyük bir kısmının reşit olduktan sonra da suç davranışlarını bırakmadıkları dolayısıyla bu çocuklara suçlu davranışlarını bırakmalarına yönelik etkin bir müdahalede bulunulmadığı tespit edilmiştir. Çocuklarda mükerrer suçluluğa neden olan risk faktörlerinin çocuk doğduğu andan itibaren 18 yaşını bitirene kadar ki süreçte tespitinin ve gerekli müdahalenin çeşitli kurumlarca yapılabileceği, bu sebeple bu kurumların kapasitelerinin ve farkındalıklarının arttırılması gerektiği, ailenin veya çocuğun kaldığı resmi kurumlar ile yine çocuğun hayatında önemli bir yere sahip olan okulun işlevinin arttırılmasının gerekliliği, çocuğun suç işledikten sonra karşılaşacağı ilk birim olan kolluk birimlerinin profesyonelliklerini arttırmaları gerekliliği, çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığı durumlarda bu kurumların fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde icra etmeleri gerekliliği ve son olarak çocuklarda mükerer suçluluğun önlemesi adına çalışan tüm disiplinlerde kurumlararası işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Most of the serious crimes, which disrupt peace and security in the society, are committed by criminals who has the habit of involving in criminal activities, in other words by persistent offenders who adopted a criminal life style. Studies on persistent offenders, who commit crime as a life style and profession, indicate that processes of becoming chronic criminals mostly depend on the risk factors during the childhood. A child may involve in criminal activity in the presence of any factor that pushes the child into criminal behavior, but child's likelihood of committing crime again in the future is increased when any factor that push a child into crime is combined with other factors. It is inevitable that children, who have started committing crime in early stage of their lives, will also become a threat to the peace of the society during their adulthood as crime machines. In order to identify the risk factors that cause juvenile recidivism, this study uses a group of 100 children, who had the highest crime records as suspects at Istanbul Police Department Child Units during 2010-2011 as research group, and another group of 100 children with similar age and gender characteristics to the first group, who had only one crime record in 2009 and didn't continue the criminal activity anymore as control group. Analyses show consistent results with literature and it has been established that four factors play role in juvenile recidivism. These factors are as follows: Family factors: Having a convicted father, mother, brother or sister, separation of parents, disturbance of family relationships, domestic violence, running away from home, low educational attainment of the parents, large family size, low socio-economic status of the family, migration experience of the family and the existence of drug and alcohol use in the family. Environmental factors: Low socio-cultural and deprived areas, delinquent peers and also peers having substance abuse problems, Individual factors: Negative personality factors which include behavioral and mental disorders, quitting school, low educational achievement, low social success indicators including low socio-economic status and failures in working life, and substance abuse. Factors related to the child's criminal life: Committing crimes and experiencing prison at an early age, initiation of criminality with propertyoffenses, high previous criminal involvement. This study puts forward predictive factors that lead to juvenile recidivism. Moreover, study results revealed that most of the children in the research group continued criminal behavior even after becoming adults, which is a clear indication that no effective measures were taken to prevent children's criminality. This study suggests that; -Risk factors that cause to juvenile recidivism can be identified by different institutions during the childhood and those institutions can take appropriate precautions. In order to achieve this, the capacity and awareness of those intuitions should be increased. -The function of family or public institutions which provides shelter to children should be improved, -The function of the school, which has an important place in the children's life, should be improved. -After committing crime, law enforcement agencies are the first institutions that children come across with, so those agencies should increase their professionalism, -Institutions that incarcerate or restrict the liberty of the child should execute healthy functions, -Institutional cooperation and coordination among all disciplines,which work for preventing juvenile recidivism, should be maintained.