Merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları yöneticilerinin okul merkezli yönetime ilişkin görüşleri
Upper secondary schools where students are taken with central examination managers ideas about school-based management
- Tez No: 567631
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, Okul merkezli yönetim, Merkezi sınav, Ortaöğretim kurumları, Education management, School-based management, central examination, upper secondary schools
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin okul merkezli yönetim ile ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Veri analizi için NVİVO 10 programından yararlanılmıştır. Veri toplamı tekniklerinden bireysel yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya'nın Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez ve Döşemealtı ilçelerinde sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında görev yapan 10 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre, yöneticilerin okul merkezli yönetimin merkezi yönetimden farkına ilişkin üzerinde durdukları konu inisiyatif alma olmuştur. Yöneticilerin okul merkezli yönetim algılarına bakıldığında okulun merkezde olması konusu öne çıkmıştır. Okulun kendi bütçesini hazırlamasının, okulun gereksinimlerini karşılama konusunda okula bir fırsat sağlayacağı düşünülmektedir. Öğretim programı ve ders kitaplarının hazırlanması sürecinde uzman desteğine ihtiyaç duyulacağı ön görülmüştür. Okulun kendi personelini işe alması noktasında ise henüz yeterli alt yapının olmadığı algısı vardır. Planlama ve programlamaların okulun ve öğrencinin ihtiyaçları çerçevesinde yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Okul merkezli yönetimde çalışan verimliliği, okula aidiyet ve öğrenciye uygunluk açısından olumlu olarak görüldüğü; siyasi ve yandaş baskısı açısından olumsuz olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Eğitim-öğretimle ilgili alınan kararlarda odak noktası okulun ve öğrencinin başarısını artırmak olmalıdır. Bu süreçte yeni fikirlere açık olmak da önemli bir konudur. Yönetici görüşleri doğrultusunda, personel istihdamında liyakata dikkat edilmeli, alınan kararlarda paydaşların fikirlerine yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to present managers ideas whom are working for upper secondary schools where students are taken with central examination about school-based management. This work is come true in the way of qualitative research. Personel information form, semi- structured interview form and recorder is used to collect datas. The way of content analysis and descriptive analysis are used to analyze data. The NVIVO 10 programme is used for data analysis. Individual face to face interviewing technique which is one of data collection technique is used. Research working group consists of ten managers who are working for upper secondary schools where students are taken with central examination in Konyaaltı,Kepez,Muratpaşa and Döşemealtı districts in Antalya According to the results of this research, managers had emphasized on taking initiative about the difference between school based management and central management. If we investigate the managers perception about school central management, being the school at the center came forward. It provides school an opportunity about the preparation of budget and supplying school requirements. The process of preparing cirriculum and textbooks is neeeded the support of an expert. It is observed that hiring schools own staff hasn't still a substructure. Making plan and programme must be done according to the school and students' needs. School central management's staff productivity is suitable in terms of student and belonging to school. But it is stated that it unsuitable in terms of policy and sympathizer repression. The aim of the decisions that is taken about education must be to increase the success of student and school. In this process being open to new ideas is really important, too. In line with executive opinions, it is paid attention to merit for staff recruitment and given stakeholders ideas on decisions taken.