Paylaşımlı esnek çalışma mekanlarının mimari tasarım ve kullanıcı memnuniyeti üzerinden incelenmesi: İstanbul örneği
Analysis of shared flexible work spaces from the viewpoint of architectural design and user satisfaction: Case of Istanbul
- Tez No: 567633
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTLU SEVİNÇ KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Paylaşımlı Esnek Ofis, Kafe, Ofis, Co-Working, Freelance, Start-Up, Shared Flexible Office, Cafe, Office, Co-Working, Freelance, Start-Up
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Ofis mimarisi teknolojinin, yaşam şartlarının, çalışma biçimlerinin ve daha birçok farklı olgunun zaman içerisinde dönüşüme uğramasıyla birlikte geçmişten günümüze ciddi bir değişim göstermiştir. Çalışma eyleminin zaman içerisinde farklılaşmasıyla, çalışanların vakitlerinin önemli bir bölümünü geçirdikleri ofis mekânları kullanıcı ihtiyaçlarına göre değişmiş, çalışma ortamı çalışanı, çalışan da çalışma ortamını etkileyerek dönüştürmüştür. 21.yy'da gündeme gelen“istediğin yerde istediğin zaman çalışma”yaklaşımı, çağdaş ofis mekânlarının ana fikrini oluşturmuştur. Özellikle 2005'den günümüze kadar olan süreçte, yeni nesil çalışma biçimi olarak ortaya çıkan“ortak çalışma (co-working)”kavramı günümüzde kentli tarafından ciddi biçimde benimsenmiş, çalışma mekânlarını ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirerek biçimlendirmiştir. Tez çalışması kapsamında güncel bir eğilim olarak paylaşımlı-esnek çalışma mekânlarına odaklanılmıştır. Çağın gereksinimi olarak ortaya çıkan kafe (enformel) ve paylaşımlı ofis (formel) çözüm önerileri hem mimari tasarımları ve hem de kullanıcı memnuniyeti dikkate alınarak ortaya konmuştur. Araştırmadaki alan çalışması gözlem, görüşme ve anket yöntemleri kullanılarak yürütülmüştür. Giriş bölümünde çalışmanın amaç, kapsam ve yöntemi ortaya konmuştur. İkinci bölümde, ofis mimarisinin zaman içerisindeki gelişimi ve günümüz ofisleri için kullanılan yeni tanımlara yer verilmiştir. Aynı zamanda ortak çalışma kavramının ortaya çıkışına, tanımına ve mekânsal karakteristiklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, rastlantısal ortak çalışma alanları olan kafelerdeki çalışma alışkanlığı, seçilen örnekler üzerinden değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, ortak çalışma biçimine organize bir çözüm önerisi olan paylaşımlı ofislerin ortaya çıkışı ve gelişimi açıklanarak örnekler üzerinden mekânsal analizler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Beşinci bölümde, bu iki tür çalışma ortamı anket ile elde edilen bulgular üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde, elde edilen veriler yorumlanmış, mevcut durumun avantajları ve dezavantajları ortaya konularak, gelecek ofis mimarisi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Office architecture has changed significantly from past to present with the transformation of technology, living conditions, working methods and many other cases over time. As a result of differentiation of working action over time, the office spaces where employees spend a significant part of their time have changed according to user needs. The working environment has been transformed byeing effected the employee and the vice versa. In the 21st century, the approach in which '' work at any time, in any place '' aroused and had been the gist of contemporary office spaces. The concept of, co-working , which has emerged as a new generation of working style, has been adopted drastically by the urban people especially in the process from 2005 to the present. Within the scope of the thesis study, as a current tendency, focused on flexible-working spaces. The cafe and shared office solutions that emerged as a necessity of the era are presented by taking into consideration both architectural designs and user satisfaction. The field study conducted in the research was examined by using observation, interview and survey methods. The aim, scope and method of the study is presented in the introduction. In the second part, the development of office architecture in time and new definitions used for today's offices are given. At the same time, the emergence, definition and spatial characteristics of the co-working concept are given. In the third chapter, the habit of working in cafes with random co-working areas was evaluated through selected samples. In the fourth chapter, the emergence and development of shared office buildings, which are discussed as an organized solution proposal, were explained by spatial analyzes and evaluations were made on selected samples. In the fifth chapter, these two types of study environment were evaluated comparatively with the results obtained by the survey method. In the conclusion section, the data obtained from the research process were interpreted. After that the advantages and disadvantages of the current situation were put forward and suggestions were made for future office architecture.