Design aspects of non structural masonry infill walls in reinforced cocnrete buildings
Betonarme binalarındaki taşıyıcı olmayan dolgu duvarların dizayn kriterleri
  1. Tez No: 56765
  2. Yazar: ERSİN MURAT DEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgu Duvar, Tuğla, Yanal Yükleme, Betonarme Binalar, Ardışık Kırılma vı, Masonry infill wall, Brickwork, Lateral loading, R/C Buildings, Sequential Failure IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde betonarme binalarda kullanılan taşıyıcı olmayan dolgu duvarların sismik dizaynı için basınç çubuğu metodunu temel alan pratik bir teknik geliştirilmiştir. Boşluklu ve kısmi dolgu duvarları gözönüne alan kriterler önerilmiştir. Özellikle dolgu duvar/yapısal sistem etkileşmesinin zararlı etkileri çalışılmıştır. Tipik betonarme binalar dolgu duvarları gözönüne alınarak ve alınmayarak analiz edilmiştir. Bununla beraber dolgu duvarların elastik halde ardışık kırılma durumları araştırılmıştır. Yapısal elemanlar için en elverişsiz eleman kuvvet değerleri binanın tüm dolgu duvarları gözönüne alınarak, ardışık kırılma adımları gözönüne alınarak ve dolgu duvarların hiç gözönüne alınmadığı durum analizleri yapılarak belirlenmiştir. Ortalama bir tasarım mühendisininkullanabileceği kadar basit ve dolgu duvar/yapısal sistem etkileşmesinin yarattığı zararlı etkilerin belirlenmesi ve giderilmesine yardımcı pratik bir tasarım tekniği anlatılmaktadır. Geliştirilen tasarım tekniği içinde SAP90 bilgisayar programıyla kullanılmak üzere ön ve arka işlemci programlar geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis a 'practical' technique based on the compression strut method is developed for seismic design of non-structural masonry infill walls in R/C buildings. Criteria to consider infill wall with openings and partial height infill walls are proposed. Particularly, adverse effects of the infill wall/structural system interaction are studied. Typical R/C buildings are analyzed with and without considering masonry infills. Additionally, sequential failure path of masonry infills in elastic range is investigated. Most unfavorable member force envelopes for structural members are determined by considering full infilled case, sequential infill failure cases and non-infilled case in the building. A 'practical' design technique which is easy and useful for an average design engineer and iiihelpful in identifying and overcoming the adverse effects of infills to structural system is presented. A pre and post processors are developed for computer analysis by SAP90 using the design technique developed.