Muğla ili menteşe ilçesinde doğum
Birth in Mentese district of Mugla province
- Tez No: 567691
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜROL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muğla, doğum, kadın, inanç, çocuk, Muğla, birth, woman, belief, child
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 807
Özet
Kültür, bir toplumu oluşturan yapıtaşlarından birisidir. Bu yüzden nesilden nesle aktarılması büyük önem taşımaktadır. Günümüzde teknoloji ve bilimin gelişimi, en başta toplumların kültürünü ve yaşam tarzını etkilemektedir. Yüzyıllar boyunca süregelen gelenek ve görenekler bu gelişimden dolayı değişime uğramaktadır. İnsanların günlük yaşadığı olaylar belli bir süre sonra o yörenin kültürü haline gelmektedir. Bunların başında gelen doğum, hayatın başlangıcı olarak kabul edilir ve geçiş dönemi olarak adlandırılan dönemlerin ilkidir. Bu çalışmada, Muğla'nın Menteşe ilçesinin sınırları içerisinde çocuk sahibi olabilmek için ne tür uygulamaların yapıldığı, doğum olayının nasıl gerçekleştiği, doğum sonrasında anne ve bebeğe hangi uygulamaların yapıldığı incelenmektedir. Çalışmanın amacı; gebelikten korunmak için uygulanan yöntemlerin neler olduğu, kısırlığı ortadan kaldırmak için hangi çarelere başvurulduğu, çocuğu olmayan kadınla adama hangi isimlerin verildiği ve toplum içinde nasıl davranıldığı, çocuğu olacak kadının gebelik sürecini nasıl geçirdiği, bebeğini hangi ortamda ve nasıl dünya getirdiğini, doğumun zor olması halinde hangi yöntemlere başvurulduğu, doğumdan sonra bebeğe hangi işlemlerin yapıldığı ve annenin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda elde edilen verilerin incelenmesidir. Bu çalışmada en önemli rol kadına aittir. Bir kadından aile içerisindeki en büyük beklenti doğurganlığının olmasıdır. Çünkü bir soyun devamı, o ailede doğan çocuklara bağlıdır. Bu yüzden kadın, çocuk sahibi olmak için kimi geleneksel yöntemlere başvurmaktadır. Başvurulan çareleri belirlemek için araştırma sırasında eş zamanlı yöntem esas alınmıştır. Bu araştırmayla kaybolmaya yüz tutmuş bilgilerin kayıt altına alınarak kalıcı hale getirilmeye çalışılmıştır. Çocuk sahibi olmanın bir aile için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Çocuk sahibi olmak için ailelerin hangi yöntemlere başvurduğu belirlenmiştir. Uygulanan yöntemlerin geleneksel yapı içerisinde ne kadar önemli yer tuttuğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is one of the constituent of a society. Therefore, transferring from generation to generation is of great importance. Today, the development of technology and science affects societies' culture and lifestyle. Customs and traditions, which have been going on for centuries, are changing due to this development. After a certain period of time, People's daily events become a part of the culture in that region. Birth, which is the leading one, is regarded as the beginning of life and is the first of the named by transition periods. In this study, it is examined what kind of applications are made in order to have a child within the borders of Menteşe district of Muğla, how the birth takes place and which applications are analyzed to mother and baby after birth. Purpose of the study is to examine the data which are obtained by the methods applied to prevent pregnancy, which remedies are used to eliminate infertility, which names are given to the man and woman who do not have children and how they are treated in society, how the woman who will have a child undergoes the pregnancy process, how give birth in which environment, which methods are applied to the baby after birth and procedures that the mother should pay attention. The most important role in this study belongs to women. The greatest expectation from a woman is fertility in her family. Because of the continuation of a lineage is depending on the children which born in that family. Therefore, women use some traditional methods to have children. The concurrent method was used during the research to determine the remedies applied. With this research, it is tried to record the information that is almost lost and to make it permanent. How important it is for a family to have children. The methods that families use to have children were determined. It has been observed how important the methods used are in the traditional structure.