Representation of trauma and identity formation in Margaret Atwood's Cat's Eye and The Handmaid's Tale
Margaret Atwood'un Cat's Eye ve The Handmaid's Tale başlıklı eserlerinde travma temsili ve kimlik inşası
- Tez No: 567702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKŞEN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Travma, kimlik, Kadın, Offred, Elaine, Atwood, Trauma, identity, Female, Elaine, Offred, Atwood
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı, travmanın temsilinin ve travmanın Margaret Atwood'un Cat's Eye ve The Handmaid's Tale başlıklı eserlerindeki kadın karhamanların kimlik oluşumuna etkisini analiz etmektir. Bu romanlar, travmanın temsili, kimlik oluşumu ve bu kavramları çalışmak için kullanılan yöntemler bakımından pek çok benzer ve farklı özelliklere sahiptir. Teori bölümünde, psikanalizin kısa bir tanıtımı yer almaktadır. Bu bölümde, travma teorisinin detaylı analizi, travma ile yüzleşmek, ve travmanın anlatıdaki temsili gibi travma ile ilgili konulara açıklık getirilmektedir.Kimlik oluşumu ve kadın kimliği de bu bölümde tartışılmaktadır. Analitik bölümler, Cat's Eye ve The Handmaid's Tale kahramanlarının travmatik deneyimleri ve nedenleri, travmaları ile başa çıkabilmek için travmaları ile yüzleşmelerini ve tecrübeleri nedeniyle yaşadıkları kimlik krizlerini tartışmaktadır. Sonuç, kadın kahramanların her ikisinde de travmatik nevroz yaratan sosyal ve politik faktörleri ortaya koymaktadır. Romanlardaki travma temsili ve yüzleşme yöntemleri arasındaki benzerlik ve farklılıkların yanı sıra, kahramanların kimlik inşası da bu bölümde sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the representation of trauma and its effects on the identity formation of the female protagonists in Cat's Eye and The Handmaid's Tale by Margaret Atwood. These novels have many similar and different characteristics in terms of representation of trauma, identity formation and the methods which are used to work through them. In the theory chapter, a brief introduction of psychoanalysis is presented. A detailed analysis of trauma theory, witnessing trauma, working through trauma and representation of trauma in narratives related to trauma are explained in this chapter as well. Formation of identity and female identity are also discussed in this chapter. The analytical chapters discuss Cat's Eye and The Handmaid's Tale in terms of the protagonists' traumatic experiences and its reasons, witnessing their traumas in order to work through them and their suffering of an identity crisis concerning their experiences. The conclusion proves that the social and political factors cause traumatic neurosis in both of the female protagonists. The similarities and differences between the representation of trauma and witnessing it in the novels and the identity formation of the protagonists are presented in this chapter as well.