Firmalarda bilgi yönetimi davranışlarına yönelik bir model önerisi
A model proposal for knowledge management behaviours in companies
  1. Tez No: 567720
  2. Yazar: MUHAMMET HÜDAİ PEKKUTUCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Hiyerarşisi, Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Süreci, Bilgi Yönetimi Modelleri, Örtük Bilgi, Knowledge, Knowledge Hierarchy, Knowledge Management, Knowledge Management Process, Knowledge Management Models
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüz dünyasında yaşanan sürekli değişim ve gelişim, firmaların sürdürülebilirlikleri açısından belirleyici bir unsur haline gelmiştir. Bu nedenle değişimlerin ve sürdürülebilirliklerin anahtarı olan bilginin; edinimi, yönetimi ve modelinin seçimi giderek önem ve popülerlik kazanan bir konu haline gelmiştir. Veri, enformasyon ve bilgi arasındaki hiyerarşisiyle birlikte nihai noktada bilgiye ulaşılması, sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayacak şekilde bilginin yönetimi, bilgi modelinin belirlemesi ve uygulamaya koyulması günümüz şartlarının bir gereği haline gelmiştir. Bu noktada ise yıllar içerisinde elde edilen deneyim ve tecrübeler ile bilginin sentez hali olan örtük bilginin açık bilgiye dönüştürülmesi günümüz rekabet ortamındaki firmaların verimlilikleri, gelişimleri açısından bir kazanç sağlayıcısı olmuştur. Belirli süreçler ve aşamalar sonucunda elde edilen bilginin, organizasyonun içerisinde uygulanmasının, nihai sonuç alabilmenin tek yolu olduğu günümüz dünyasında bilginin önemi giderek artmaktadır. Artık günümüz dünyası, firmaların süreklilik formülünün bilginin verimli bir şekilde elde edinimi, yönetimi ve uygulanması süreçlerinden oluştuğu kabul etmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, ever change and development has become a determining factor in the sustainability of the companies. Therefore, the acquisition, management and model selection of the knowledge, which is the key to change and sustainability, has become an increasingly important and popular issue. Reaching the knowledge in the ultimate point with the hierarchy between data, information, and knowledge, providing a competitive advantage with the management of the knowledge, the identification and implementation of the knowledge model have become a requirement of the present global environment. At this point, the transformation of acquired experiences over years and tacit knowledge into explicit knowledge has been an acquisition in terms of the productivity and development of the companies in today's competitive environment.