Vekaletsiz iş görme
Agency without authority
- Tez No: 567755
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İŞGÜZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vekaletsiz İş Görme, Gerçek Vekaletsiz İş Görme, Gerçek Olmayan Vekaletsiz İş Görme, Agency Without Authority, Real Agency Without Authority, Unreal Agency Without Authority
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Vekaletsiz iş görme; bir kimsenin hukuken yetkili veya yükümlü olmaksızın, başkasına ait bir işi iş sahibi, kendi veya üçüncü bir kimsenin yararına görmesi halidir. Vekaletsiz iş görme; bir kimsenin başkasına ait bir işi o kimsenin menfaati doğrultusunda yerine getirmesi şeklinde olabileceği gibi, kimi bazı durumlarda da kendi veya üçüncü bir kimsenin yararına iş görmesi şeklinde de meydana gelebilmektedir. İşte bu durumlardan ilki“gerçek vekaletsiz iş görme”kavramını, ikincisi ise“gerçek olmayan vekaletsiz iş görme”kavramını oluşturmaktadır. Çalışmamızda; vekaletsiz iş görmenin Roma Hukukundan bu yana geçirdiği tarihsel süreç, Türk Hukukundaki yeri, vekaletsiz iş görme ile türleri olan gerçek ve gerçek olmayan vekaletsiz iş görme kavramlarının tanımları, hukuki nitelikleri, unsurları ve uygulanacak kanun hükümleri, vekaletsiz iş görmenin taraflarını oluşturan iş gören ve iş sahibinin borç, sorumluluk ve hakları üzerinden vekaletsiz iş görmenin hükümleri, vekaletsiz iş görmede zamanaşımı, iş görenin ehliyetsizliği, iş sahibinin yapılan işi uygun bulması gibi konular doktrinde yer alan tartışmalı görüşler, kanuni düzenlemeler, uygulamada yer alan örnekler ve yargı kararları ışığında ele alınarak incelenecek ve vekaletsiz iş görmenin kavramsal çerçevesi ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Agency without authority occurs when a person conducts a business of another person without being legally authorized or liable, in favor of the principal, the person himself or a third person. Agency without authority can be conducting the business of another in accordance with other's interest as well as in certain cases, it can be for the benefit of the person himself or a third person. The first of these cases constitutes the concept of“real agency without authority”and the later constitutes the concept of“unreal agency without authority”. In the context of the study, subjects such as the historical process of agency without authority since Roman law, its place in Turkish law, definitions of agency without authority along with its concepts real and unreal agency without authority, their legal characteristics, components and applicable provisions of law, provisions of agency without authority on the basis of rights, liabilities and obligations of the agent and the principal who constitutes the parties of agency without authority, statute of limitations in the agency without authority, noncompetency of the agent, approval of the principal for business conducted will be examined in the light of controversial views in the doctrine, legal regulations, examples in practice and judicial decisions, and the conceptual framework of agency without authority will be introduced.