Ortaokul öğrencilerinde okul bağlılığı, sosyal duygusal öğrenme becerileri ve akademik öz-yeterlik arasındaki ilişkiler
The relationships between school engagement, social emotional learning skills and academic self-efficacy in middle school students
- Tez No: 567773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: okul bağlılığı, sosyal duygusal öğrenme becerileri, akademik öz-yeterlik, ortaokul öğrencileri, okul psikolojik danışmanlığı, school engagement, social emotional learning skills, academic self-efficacy, middle school students, school counseling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul bağlılığının, sosyal duygusal öğrenme becerileri, akademik öz-yeterlik, program dışı aktivitelere katılım, fiziksel imkanlardan memnun olma, akademik başarı not ortalaması ve cinsiyet tarafından yordanıp yordanmadığının incelenmesidir. Sınıf düzeyi, anne baba eğitim durumu, ailenin aylık gelir düzeyi ve günlük internet kullanım süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi ise araştırmanın alt amaçlarıdır. Araştırma 2018-2019 yılı birinci yarıyılında, Ankara ilindeki yedi farklı ortaokulda öğrenim gören, 907 (%51 kız, %49 erkek) öğrenci ile gerçekleşmiştir. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu, Okula Bağlılık Ölçeği, Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği ve Çocuklar İçin Öz-yeterlik Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma grubunu oluşturan ortaokul öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerileri, akademik öz-yeterlik, akademik başarı not ortalaması, cinsiyet, program dışı aktivitelere katılım ve fiziksel imkanlardan memnun olma durumunun okul bağlılık düzeylerini yordama gücü çoklu doğrusal regresyon analizi ile incelenmiştir. Okul bağlılığı düzeylerinin parçalanmış ailede yaşama durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı t-testi ile sınıf düzeyi, ailenin aylık gelir düzeyi, anne baba eğitim durumu ve günlük internet kullanım süresine göre anlamlı bir fark gösterip göstermediği ise tek faktörlü varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sosyal duygusal öğrenme becerileri, akademik öz-yeterlik, cinsiyet, program dışı aktivitelere katılım ve fiziksel imkanlardan memnuniyetin anlamlı yordayıcılar, akademik başarı not ortalamasının ise anlamlı bir yordayıcı olmadığı ortaya çıkmıştır. Okul bağlılığı düzeylerinin sınıf düzeyi, ailenin aylık gelir düzeyi ve günlük internet kullanım süresine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, anne baba eğitim düzeyi ve parçalanmış ailede yaşama durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to examine whether school engagement differed according to social emotional learning skills, academic self-efficacy, participation in extra-curricular activities, satisfaction with physical facilities, grade point average and gender. Another aim of the study was to determine whether school engagement differs according to class level, parent education status, monthly income level and daily internet usage duration. The survey was carried out with the participation of 907 (51% female, 49% male) students who were studying in seven different middle schools in Ankara in the first term of 2018-2019 academic year. The data were collected through Personal Information Form, School Engagement Scale, Social Emotional Learning Skills Scale and Self-efficacy Scale for Children. The school engagement levels of middle school students, social emotional learning skills, academic self-efficacy, grade point average, gender, participation in extra-curricular activities, and satisfaction with physical facilities were analyzed by multiple linear regression analysis. The independent sample t-test was used to determine whether school engagement levels differ according to their living status in the fragmented family and the one-way ANOVA test was used to determine whether the school engagement levels differ according to class level, monthly income level of the family, parent education status, and daily internet usage duration. According to the results it was found that social emotional learning skills, academic self-efficacy, gender, participation in extra-curricular activities, and satisfaction from physical facilities were the significant predictors of school engagement level, while grade average wasn't a significant predictor. It was found that the school engagement levels of middle school students significantly differed according to the class level, monthly income level of the family and daily internet usage time, and there was no significant difference in the scores of school engagement of the students in term of parents' education level and living status in the fragmented family.