6 yaş çocuklarında bağlanma figürleriyle kurulan bağlanma stilleri ve oyun becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between attachment styles and play skills in 6 years old children
- Tez No: 567798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Figürü, Bağlanma Stilleri, Oyun Becerileri, 6 yaş çocuğu, Attachment, Attachment Figure, Attachment Styles, Play Skills, 6 years of age
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada,“6 Yaş Çocuklarında Bağlanma Figürleriyle Kurulan Bağlanma Stilleri ve Oyun Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”amaçlanmıştır. Araştırmanın uygulaması; 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili Fatih ilçesinde ilkokul 1.sınıfa başlamış 6 yaşındaki öğrenciler,veliler ve öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma random örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 90 öğrenci ve velileriyle yapılmıştır. Araştırma kapsamında; katılımcıların bağlanma düzeylerini ölçmek için“Tamamlanmamış Bebek Ailesi Hikayeleri Ölçeği”, oyun becerilerini ölçmek için“Oyun Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”ve katılımcıların demografik bilgilerini almak amacıyla“Veli Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan 6 yaş çocuklarının bağlanma stilleri ile oyun becerileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Güvenli bağlanma düzeyi arttıkça oyun becerisinin arttığı kaçınmacı ve olumsuz bağlanma düzeyi arttıkça oyun becerisinin düştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the impact of attachment styles on the domain of playing skills in 6 years old children. The study was conducted with 6 years old first year primary school students and their parents in Fatih District of Istanbul in 2018 and 2019. To identify the level of attachment of participants“Incomplete Stories with Doll Family Scale”was implemented; to identify play skills of participants“Game Skills Scale”was implemented and to identify demographic information of participants“Parents Form”was implemented. Findings revealed a significant relationship has been found between attachment styles and play skills of participants. In conclusion, playing skills has increased with increased secure attachment level and has decreased with increased dismissive and negative attachment styles.