Niflumik asit ve pikolin türevleri (2-pikolin, 3-pikolin, 4-pikolin) ile kobalt(II), nikel(II) vebakır(II) komplekslerin sentezi, spektroskopik,termik, yapısal ve antikanser özelliklerininincelenmesi
Synthesis, spectroscopic, thermal, structural and anticancer properties investigation of cobalt(II), nickel(II) and copper(II) complexes including niflumic acid and picoline derivatives (2-picoline, 3-picoline, 4-picoline)
- Tez No: 567899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır, Kobalt, Niflumik asit, Nikel, Pikolin türevleri, Cobalt, Copper, Nickel, Niflumic acid, Picoline derivatives
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada steroidal olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar grubunda yer alan niflumik asit ligandı ve pikolin türevleri (2-pikolin, 3-pikolin ve 4-pikolin) kullanılarak yedi adet koordinasyon bileşiği sentezlendi. Sentezlenen komplekslerin yapıları elementel analiz, FT-IR, TG/DTG ve DTA teknikleri ile aydınlatıldı ve antikanserojen aktiviteleri incelendi. [Cu2CI2(nif)2(3-pic)4] kompleksi tek kristal olarak elde edildi ve yapısı X- ışınları tek kristal yöntemiyle belirlendi. [Co(nif)2(met)(2-pic)], [Co(nif)2(met)(3-pic)], [Co(nif)2(met)(4-pic)], [Ni(nif)2(met)(2-pic)], [Ni(nif)2(met)(3-pic)], [Ni(nif)2(met)(4- pic)] ve [Cu2CI2(nif)2(3-pic)4] komplekslerinde metal iyonu etrafında oktahedral düzenlenme söz konusudur. Niflumik asit ligandı çift dişli ligant özelliği sergilemekte ve metal iyonuna karboksil grubu oksijen atomları aracılığıyla koordine olmaktadır. FT-IR spektrumlarından karboksil grubunun bağlanma modu hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Çalışmada, ∆ν{υasim(COO-) ve υsim(COO-)} değeri ortalama 175 cm-1 olarak belirlendi ve bunun sonucunda niflumik asidin metal iyonuna çift dişli koordine olduğu önerildi. Komplekslerin FT-IR spektrumlarında fonksiyonel grup bölgesinde gözlemlenen yayvanlık yapıda metanolünvarlığını düşündürmektedir. Termik analize göre kompleksler ortalama 140 oC'ye kadar kararlıdır. Komplekslerin HT-29, HepG2, MCF-7 hücre hattına karşı yüksek seçicilikte antiproliferatif aktivite gösterdiği belirlenmiştir. 2019, 71 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, seven coordination compounds were synthesized using niflumic acid ligand in non-steroidal anti-inflammatory drugs group and picoline derivatives (2-picoline, 3-picoline and 4-picoline). The structures of the synthesized complexes were determined by elemental analysis, FT-IR, TG / DTG and DTA techniques and anticancinogenic activities examined. [Cu2CI2(nif)2(3-pic)4] complex was obtained as a single crystal and its structure was determined by X-rays single crystal method. [Co(nif)2(met)(2-pic)], [Co(nif)2(met)(3-pic)], [Co(nif)2(met)(4-pic)], [Ni(nif)2(met)(2-pic)], [Ni(nif)2(met)(3-pic)], [Ni(nif)2(met)(4-pic)] and [Cu2CI2(nif)2(3-pic)4] complexes have got an octahedral arrangement around the metal ion. The niflumic acid ligand act as a bidentate ligand and is coordinated via the carboxyl group oxygen atoms to the metal ion. The FT-IR spectra have information on the binding mode of the carboxyl group.In this study, ∆ν{υasym(COO-) and υsym(COO-)} value was determined as 175 cm-1 and as a result it was suggested that niflumic acid was coordinated to the metal ion as a bidentate mode. The FT-IR spectra of complexes suggest the presence of methanol due to the extent of the functional group. According to the thermal analysis data, the complexes are stable up to 140 oC.The complexes showed high selectivity antiproliferative activity against HT-29, HepG2, MCF-7 cell line. 2019, 71 Pages