Kadın yoksulluğu ile mücadelede ve kadın güçlenmesinde bir kalkınma politikası aracı olarak mikro kredi uygulaması
Microcredit implementation as a development policy tool for women's poverty and women's empowerment
- Tez No: 568011
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KARAÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Woman in Development, Woman Empowerment, Women Poverty, Microcredit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir ülkede kalkınmanın gerçekleştiğinden bahsedebilmek için o ülke toplumunun her kesiminin ekonomik ve sosyal yönden şartlarının iyileştirilmesi yönünde politikaların varlığından bahsedebilmek gerekmektedir. Fakat kalkınma düzeyinin anlaşılması amacıyla yapılan ölçümlerde pek çok göstergenin göz önünde bulundurulmadığı ve kalkınmanın çok boyutlu olarak ele alınmadığı görülmektedir. Özellikle ataerkil toplumlarda kadınların kalkınması göz ardı edilmekte ya da kadınların kalkınması adına gerçekleştirilen politikaların yeterli olmadığı görülmektedir. Söz konusu politikalardan en yaygın olanı da Grameen Bankası Modeli olarak bilinmekte olan mikro kredi uygulamalarıdır. Mikro kredi uygulamaları yoksullukla mücadele politikası olmakla beraber hedef kitlesinde kadınlar bulunmaktadır. Özellikle kadın yoksulluğu ile mücadele ve kadın güçlenmesi bağlamında önemli ve etkili bir uygulama olduğu savunulmaktadır. Fakat bu uygulama kapsamında kadınlara sağlanan kredi miktarı, geri ödeme mekanizması ve işleyiş esasları değerlendirildiğinde sistemin yetersizliği apaçık görülmektedir. Sistem kadınların bu uygulama neticesinde pek çok kazanımı olacağını ve kendi kendine yeteceği iddiasıyla yola çıkmıştır. Fakat geçici bir çözüm olmaktan, toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirmekten ve kadının bağımlılığını farklı bir boyuta taşımaktan öteye gidememiştir. Anahtar Kavramlar: Kalkınmada Kadın, Kadının Güçlenmesi, Kadın yoksulluğu, Mikro kredi
Özet (Çeviri)
To be able to talk about the development of a country's development, it is necessary to mention the policies to improve the economic and social conditions of every part of the society. However, it is observed that many indicators are not taken into consideration in the measurements made to understand the level of development and development is not considered as multi-dimensional. Especially in patriarchal societies, the development of women is ignored or it is seen that the policies implemented for the development of women are not sufficient. The most common of these policies are the micro-credit applications known as Grameen Bank Model. Micro-credit implementations are women's policy towards fighting poverty, and there are women in their target groups. In particular, it is argued that it is an important and effective practice in woman empowerment and the fight against women's poverty. However, in the context of this practice, considering the credit amount, the mechanism of reimbursement and the principles of operation it is clearly seen that the inadequacy of the system is evident. The system started with the claim that women will have many gains as a result of this imlementation and they will be self-sufficient. But it is a temporary solution, it cannot go beyond consolidating the gender roles and moving women's dependency to a different dimension.