İktisadi kamu kuruluşlarının vergilendirilmesi
Taxation of state-owned economic enterprises
  1. Tez No: 568064
  2. Yazar: ELİF TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SOMUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Kamu Kuruluşları, Türk Vergi Mevzuatı, Kurumlar Vergisi Muafiyeti, Mali Hukuk, State-Owned Enterprises, Turkish Tax Legislation, Corporate Tax Exemption, Financial Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez, kamu idarelerine ait veya bunlara bağlı olarak kurulan ve ticarî, sınaî ve ziraî alanda devamlı şekilde faaliyette bulunan iktisadi kamu kuruluşlarının Türk Vergi Mevzuatı karşısındaki durumunu incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu tezin konusunu ve sınırını; sermaye şirketi ya da kooperatifler dışında kalan, kamu idarelerine ait veya bunlara bağlı olarak kurulan ve ticarî, sınaî ve ziraî alanda devamlı olarak faaliyette bulunan kuruluşlar oluşturur. İktisadi kamu kuruluşları, serbest piyasa koşullarında faaliyet gösterebilen kuruluşlardır. Bu faaliyetleri yaparken, özel sektör ile haksız rekabete yol açacak bir durum oluşmamalıdır. Bunun için vergi kanunları karşısındaki durumları önemlidir. Bu çalışmada iktisadi kamu kuruluşlarının vergilendirilmesinin koşulları, gerekliliği ve bu kuruluşlara tanınan vergi muafiyetlerinin ortaya çıkardığı sonuçlar açıklanmıştır. İktisadi kamu kuruluşlarının genel olarak vergi mükellefiyetleri vardır. Bu kuruluşlardan bazılarına, kanunlarla muafiyet ve istisna hakları verilmiştir. Tez çalışması yürütülürken gerek teorik gerekse sahada yapılan araştırmada, benzer faaliyetleri olan bazı iktisadi kamu kuruluşlarının vergi mükellefi olarak vergisel yükümlülüklerini yerine getirdiği görülürken; bazılarının vergi mükellefi olmadıkları gözlenmiş, bunun sebepleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda, mevzuat ve uygulama arasındaki farklılıkların nedeni açıklanmış; devletin vergi kaybına uğramaması ve serbest piyasa koşullarında haksız rekabet oluşmaması adına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared with the aim of examining the situation of the state-owned economic enterprises which are affiliated with public administrations or belong to them and continuously operate in commercial, industrial and agricultural sectors in terms of Turkish Tax Legislation. Institutions other than the equity companies or cooperatives, which are established as affiliated with public administrations or belong to them and continuously operate in commercial, industrial and agricultural sectors constitute the subject and limit of this thesis. State-owned enterprises are the organizations which can operate in free market conditions. While conducting these activities, there should not be any situation that would cause unfair competition with the private sector. Therefore, their situation with respect to tax laws is important. In this study, the conditions and necessity of taxation forstate-owned enterprises and the results that come out when these organizations are exempted from tax are explained. State-owned enterprises generally have tax liabilities. Some of these organizations have been granted exemptions and exceptions by law. While conducting the thesis study, it has been seen from both theoretical and field research that some state-owned enterprises that have similar activities fulfil their tax obligations as taxpayers while some of them are not taxpayers and the reasons behind this situation have been tried to be revealed. At the end of the study, the reasons for the differences between legislation and implementation have been explained and recommendations have been made in order to prevent tax loss of the state and unfair competition in free market conditions.