İslam hukukunda şahitliğin gizlenmesi
Concealment of testimony in Islamic law
  1. Tez No: 596185
  2. Yazar: HASAN SEYİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şahitlik, gizleme, ayıp, kusur, suç, Testimony, concealment, shame, imperfection, crime
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışma üç bölüm halinde hazırlanmıştır. Birinci bölümde; Şahitlik kavramı, önemi, hükmü, tahammül ve edası, delilleri, gayesi açıklanmıştır. İkinci bölümde; şahitliği edanın emredilmesi ve delilleri, şahitliği gizlemenin yasak olduğu konular olan akitlerde ayıbın gizlenmesi ve kısas gerektiren suçlar açısından gizleme konusu üzerinde durulmuştur. Ayrıca şahitliği edanın hikmetleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; şahitliğin gizlenmesi istenilen konular açıklanmıştır. Bu bölümde şahitliği gizleme ilkesinin delilleri, kapsamı, amaçları anlatılmıştır. Şahitliği gizlemenin meşru olduğu konular olan had ve tazir cezası gerektiren suçlarda şahitliği gizlemenin gerekliliği açıklanmıştır. Şahitliği gizleme ilkesinin sınır ve istisnaları anlatılmıştır. Sonuç bölümünde ise şahitliği gizleme konusunun önemi ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was prepared in three parts. In the first chapter; the concept of witness, its importance, its judgment, its tolerance and manner, its evidence and its purpose are explained. In the second section; the subject of the ordering of the witness and the concealment of the evidence, the concealment of the shame in the contracts, which are the subjects where the concealment of the witness is prohibited, and the concealment of the crimes which require retribution, were discussed. In addition, the wisdom of those who testify is explained. In the third section; the issues that are required to conceal the testimony are explained. In this section, the evidence, scope and objectives of the principle of concealment of testimony are explained. The necessity of concealing testimony is explained in crimes that require Hadd and tazir punishments, which are legitimate subjects of concealment of testimony. The limits and exceptions of the principle of concealing testimony are explained. In the conclusion section, the importance and evaluation of concealing the testimony was made.