Kadın çalışanlara yönelik destekleyici örgüt ikliminin psikolojik sahiplenme ve yılmazlık düzeyleri üzerine etkisi araştırması
The study of effect of female employees' on psychological appropriateness and levels of resilience on supporting organization climate
- Tez No: 568257
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Kadın çalışanlar, destekleyici örgüt iklimi, psikolojik sahiplenme, yılmazlık, Female employees, supportive organizational climate, psychological ownership, resilience
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadın çalışanların destekleyici örgüt iklimi algılamaları ile psikolojik sahiplenme ve yılmazlık düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması ve bu ilişkiler doğrultusunda öneriler geliştirilmesidir. Araştırmada yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Antalya'da bankacılık ve turizm sektöründe çalışan kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise basit tesadüfi yolla seçilmiş 385 kadın çalışan oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama araçları olarak Rogg, Schmidt, Shull ve Schmitt (2001)'in geliştirmiş olduğu, Özer Süral ve arkadaşları (2013) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan destekleyici örgüt iklimi ölçeği- Van Dyne ve Pierce (2004) tarafından geliştirilen Ötken (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Psikolojik sahiplenme ölçeği ve Gürgan (2006) tarafından geliştirilen yılmazlık ölçeği kullanılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucu destekleyici örgüt ikliminin alt boyutları ile psikolojik sahiplenme ve yılmazlık düzeyi alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Farklılık testleri ile anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışma kadın çalışanlara yönelik araştırmalara farklı bakış açısı geliştirmeyi ve literatüre fayda sağlayacak bilgiler sunmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the perception of supportive organizational climate of female employees and psychological ownership and resilience levels and to develop suggestions in line with these relationships. Structural equation model was used in the research. The universe of the study consists of women working in the banking and tourism sector in Antalya. Sample of the study consisted of 385 female employees selected via simple random sampling. In the study, the supportive organizational climate scale developed by Rogg, Schmidt, Shull and Schmitt (2001) and adapted into Turkish by Özer and Süral (2013); the Psychological Ownership Scale developed by Van Dyne and Pierce (2004) and adapted into Turkish by Ötken (2015); and the Resiliency Scale developed by Gürgan (2006) were used as data collection tools. As a result of the correlation analysis, a significant positive correlation was found between the subscales of the supportive organizational climate and the sub-dimensions of psychological ownership and resilience. Significant results were obtained with difference tests. The study aimed to develop different perspectives on research for female employees and to provide useful information to the literature.