Mülkiyet hakları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: AB ve OECD ülkeleri üzerine ampirik bir inceleme
The relationship between property rights and economic growth: An analysis of EU and OECD countries
  1. Tez No: 568261
  2. Yazar: CANGER SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER ÜNLÜKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mülkiyet Hakkı, Ekonomik Büyüme, Kurumsal İktisat, Mülkiyet Hakları Endeksi, Panel Veri Analizi, Property Rights, Economic Growth, Institutional Economics, Property Right Index, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Mülkiyet, toplumsal bir olgu, hukuki bir olay ve iktisadi yaşamın en önemli kavramlarından biridir. Mülkiyet hakkı ise; herhangi bir metanın ya da kaynağın tüketilebilmesi, başka birine devredilebilmesi ve kontrol edilebilmesidir. Ekonomik büyümenin bir motoru olarak görülen mülkiyet hakkının korunması, geliştirilmesi ve daha ileri seviyeye taşınması, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki birçok araştırmacı, akademisyen ve politikacının yoğunlaştığı bir konu haline gelmiştir. Çalışmamızda, mülkiyet hakları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yönü, Avrupa Birliği ve OECD üyesi olan ülkeler bazında incelenmektedir. Bu doğrultuda, AB ve OECD ülkelerinde, mülkiyet hakkının iktisadi büyüme üzerindeki etkisi, 2009- 2017 dönemlerine ait verilerle, panel veri analizi kullanılarak araştırılmaya çalışılmıştır. Yapılan analizin sonuçları, mülkiyet hakları ile ekonomik büyüme arasında aynı yönlü ilişkiye işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The property is a social concept a legal event and one of the most important subjects of an economic life. The property right is the ability of using a source or a material transfer to another person or the ability of controling it. The protection, promotion and advancement of property rights, which are seen as an engine of economic growth, have become a focus of many researchers, academics and politicians in developed and developing countries. Within our study, the direction of the relationship between property rights and economic growth was examined within the context of OECD and European Union coutries. In this manner, the effects of property rights on the economic growth in the EU and OECD countries for the period 2009-2017 was investigated using panel data analysis. The results of the analysis indicate the positive relationship between property rights and economic growth.