Levrekte (Dicentrarchus labrax) termal tolerans limitleri ve oksijen tüketim oranlarının tespiti
Determination of thermal tolerance and oxygen consumption rate in sea bass (Dicentrarchus labrax)
  1. Tez No: 568328
  2. Yazar: ÖZGECAN GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Termal Tolerans, Tercih Sıcaklık Aralığı, Dicentrarchus labrax, Thermal Tolerance, Temperature Preference
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, 30 gün süreyle dört farklı sıcaklığa aklime edilmiş (15, 20, 25 ve 30°C) levrek (Dicentrarchus labrax) jüvenillerinin (1.2±0.4g) termal toleransı ve oksijen tüketim oranı ve tercih sıcaklık aralığı tespit edilmiştir. Levrek jüvenillerinin dinamik ve statik termal tolerans poligon alanları sırasıyla 861°C2 ve 613°C2 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada levrek balığının 136°C2 direnç zonu ile sıcaklık değişimlerine karşı direncinin az olduğu belirlenmiştir. Balık türünün 15, 20, 25 ve 30 °C aklimasyon sıcaklıklarındaki oksijen tüketim oranları sırasıyla 84, 255, 382 ve 459 mg/saat/kg olarak ölçülmüştür (P < 0.001, n=10). Oksijen tüketim oranının su sıcaklığı ile artması ve 25°C' den sonra tedrici azalması levreğin sıcaklık tercih aralığının 25°C ile 30°C arasında olduğunu göstermiştir. Bu çalışma levreğin geniş sıcaklık değişimlerinin olduğu sucul sistemlerde yaşamak için düşük aklimasyon kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thermal tolerance, oxygen consumption and preferred temperature of juvenile sea bass (Dicentrarchus labrax) (1.2±0.4g) acclimated at four different temperatures (15, 20, 25 and 30°C) for 30 days, were determined. Dynamic and static thermal tolerance zones of juvenile sea bass were calculated as 861°C2 and 613°C2, respectively. Thermal resistance of sea bass against temperature variation was found to be low, with a resistance zone area of 136°C2. The oxygen consumption rate of the fish at 15, 20, 25 and 30°C acclimation temperatures were 184, 255, 382 and 459 mg h−1kg−1, respectively (P < 0.001, n = 10). The fact that oxygen consumption rate increases with rising temperatures and gradually decreases after 25°C indicated that the preferred temperature ranges of juvenile sea bass are between 25 and 30°C. Our study showed that sea bass has a low acclimation capacity to survive in aquatic systems characterized by wide temperature fluctuations.