VLSI implementation of a digital PN matched filter
Bir sayısal SG uyumlu süzgecin ÇBÇT gerçelenmesi
  1. Tez No: 56857
  2. Yazar: MUSTAFA ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Büyük Çapta Tümleştirme, Telekomünikasyon Devreleri, Doğrudan Kodlamalı Yayılı Görünge, Sayısal Uyumlu Süzgeçler iv, Very Large Scale Integration, Telecommunications Circuits, Direct Sequence Spread Spectrum, Digital Matched Filters m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Doğrudan Kodlamalı Yayılı Görünge (DKYG) iletişimine dayalı alıcılarda kod edinimi işlevi gören ve eşevreli olmayan bir sayısal uyumlu süzgeç yongası tasarlanmış ve Çok Büyük Çapta Tümleştirme (ÇBÇT) teknolojisiyle gerçeklenmiştir. Temelde bir evrişim işlemi gerçekleştiren süzgeç, hızlı yayılı görünge iletişimi için uygundur. Tasarlanan yonga, birbirine koşut iki ilintileyicinin yanısıra, zarf sezici, mikroişlemci arayüzü ve test işlevlerini içeren bir altbirimi kapsamaktadır. Çeşitli ilintileyici mimarileri ÇBÇT gerçeklemesinde silikon alanı, karmaşıklık ve tasarım süresi açısından incelenmiş ve dallı gecikme hattı mimarisi seçilmiştir. Zarf sezicinin sayısal gerçeklenmesinde kullanılan yaklaşım, Robertson'ın Dördünsel Çiftler için Hızlı Genlik Yaklaştırmasıdır. Süzgeç, ilintili işleme kazancı 21 dB olan 128 kırmıklık bir SG (Sözde Gürültü) kodunu barındırabilmekte ve kırmıklama hızının iki katı bir örnekleme hızında 4 bit dördünsel girdiler kabul etmektedir. Tasarım, ES2 0.7 [im Standard Hücre Kütüphanesini kullanarak, 43 ram2'lik bir yonga alam ile sonuçlandırılmıştır. Karar değişkeni, 22 MHz'lik bir çalışma frekansına erişmek için dört boruhattı çevriminde hesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
A noncoherent digital matched filter (DMF) chip for use as an acquisition device in a Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) receiver is designed and implemented. Essen tially performing a convolution operation, the DMF can be used in a spread spectrum receiver for burst mode communication. The chip consists of two parallel correlators processing quadrature-sampled inputs and a module incorporating envelope detector, processor interface and test functions. Several correlator architectures are assessed for VLSI implementation in terms of silicon area, complexity and design time. The archi tecture adopted is the well-known tapped delay line structure. The approach exploited in the digital implementation of the envelope detector is the Robertson's Fast Ampli tude Approximation for Quadrature Pairs. The DMF is designed to accommodate a 128-chip ternary PN (Pseudo-noise) code with an implied processing gain of 21 dB and accepts 4-bit quadrature inputs with a sampling rate twice the chip rate. The design is carried out using the ES2 0.7 [im Standard Cell Library, with a resultant chip area of 43 mm?. The decision variable is calculated in expense of 4 pipeline cycles to achieve an operating frequency of 22 Mhz.