Semi-Custom VLSI implementation of a direct digital frequency synthesizer using 1.0 UM cmos technology
1.0 UM yarı özel VLSI tekniği kullanılarak doğrudan sayısal frekans sentezleyicisi tasarımı
- Tez No: 47289
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜRAN, PROF.DR. MURAT AŞKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DDS/DDFS, Frekans Sentezleme, Frekans Üreteçleri, Sayısal Tasarım, Veri Sıkıştırma, VLSI. iv, DDS/DDFS, Frequency Synthesis, Frequency Synthesizer, Digital Design, Data Compression, VLSI. m
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz 1.0 uM YARI-ÖZEL VLSI TEKNİ?İ KULLANILARAK DO?RUDAN SAYISAL FREKANS SENTEZLEYİCİSİ TASARIMI KÜPÇÜ, Cengiz Tuğsav Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan GÜRAN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat AŞKAR Eylül 1995, 143 sayfa 1 |i.m ES2 standart hücre kütüphanesi kullanılarak 32-Bitlik frekans seçme yazmaçları ile 12-Bitlik sayısal sinüs dalgası üreten DDS yongası tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarım, Cadence Software firmasının geliştirdiği şematik giriş ve simülasyon yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yonga 25 MHz saat frekansında (en kötü durumda) çalışabilmekte ve bu hızda 0.00582 Hz hassaslıkla çıkış frekansı ayarlanabilmektedir. Yonga seçme ve yazma kontrol girişleri olan standart 16-Bitlik mikroişlemci arayüzüne sahiptir. Ayrıca yongada kullanıcı tarafından seçilebilen, DDS sisteminin iç yapısından kaynaklanan anlık gürültü sinyallerini yok eden bir gürültü azaltma devresi de vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEMI-CUSTOM VLSI IMPLEMENTATION OF A DIRECT DIGITAL FREQUENCY SYNTHESIZER USING 1.0 uM CMOS TECHNOLOGY KÜPÇÜ, Cengiz Tuğsav M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan GÜRAN Co-Supervisor: Prof. Dr. Murat AŞKAR September 1995, 143 pages A DDS chip having 32-Bit frequency tuning registers giving 12-Bit digital sine wave output is implemented using ES2 (European Silicon Structures) 1.0 \im CMOS Standard Cell Library. The design is implemented using the schematic capture and simulation tools of the Cadence Software. The chip is capable of running at 25 MHz clock frequency (worst case), giving a frequency tuning resolution of 0.00582 Hz. It has a standard 16-Bit microprocessor interface with chip select and write enable control inputs. The chip also includes a user selectable noise reduction circuit which eliminates spurious signals caused by the internal structure of the DDS system.