Gökpınar çayı havzasının uygulamalı jeomorfolojisi
Applied geomorphology of Gökpınar river basin
- Tez No: 568597
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Denizli, Gökpınar, Uygulamalı Jeomorfoloji, Erozyon, Depremsellik, Denizli, Gökpınar, Applied Geomorphology, Erosion, Seismicity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamızda“Gökpınar Çayı Havzasının Uygulamalı Jeomorfolojisi”konusu ele alınmıştır. Gökpınar Çayı, Büyük Menderes nehrinin önemli bir kolu olan Çürüksu Çayı'nın yan kolu niteliğindedir. Denizli ili sınırları içerisinde yer alan havzada, uygulamalı jeomorfolojik problemler yaşanmaktadır. Çalışma sahası jeolojik olarak Menderes masifi ve Likya nap sisteminin dokanak noktasındadır. Aynı zamanda Batı Anadolu graben sisteminin bir parçası olan sahanın topografik görünümünün şekillenmesinde, tektonik hareketler ve flüviyal süreçler etkili olmuştur. Dağlık ve ovalık alan olmak üzere iki ana jeomorfolojik birimden oluşan çalışma sahası ortalama 903,8 m'lik bir yükseltiye sahiptir. Jeomorfoloji-insan etkileşiminin geçmişten günümüze devam ettiği çalışma sahası sınırları içerisinde bilinçli/bilinçsiz yapılan uygulamalar, sonu can ve mal kayıplarına neden olacak/olan doğa olaylarının yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu bakımdan uygulamalı jeomorfolojik problemlere etki eden faktörler tespit edilip, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) programları kullanılarak sayısal analizler eşliğinde incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda sahada, depremsellik, kütle hareketleri, erozyon, sel ve taşkın, siltasyon gibi uygulamalı jeomorfolojik problemlerin meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu problemlerin etkilerinin en aza indirilebilmesi için öneriler sunulmaya çalışılmış, oluşturulan duyarlılık haritaları ile halkın önceden bilinçlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study“Applied Geomorphology of Gökpınar River Basin”has been researched. Gökpınar River is a side branch of Çürüksu River which is an important branch of the Büyük Menderes River. There are applied geomorphological problems in the basin within the boundaries of Denizli. The study area is geologically located at the contact point of the Menderes massif and Lycian nappe system. At the same time in shaping the topographic view of the site, which is a part of the western Anatolian graben system, tectonic movements and fluvial processes have been effective. The study area, which consists of two main geomorphological units as mountainous area and plain, has an average elevation of 903.8 m. Geomorphology-human interaction continues from the past to the present work within the boundaries of the conscious/unconscious applications, which leads to the loss of life and property causes the natural events/causes. In this respect, the factors affecting applied geomorphological problems were determined and examined with numerical analysis using geographic information systems (GIS) and remote sensing (UA) programs. As a result of the studies carried out, it has been concluded that applied geomorphological problems such as seismicity, mass movements, erosion, floods and torrent, siltations have occurred. In order to minimize the effects of these problems, suggestions have been tried to be given, and the sensitivity maps are intended to raise publica wareness.