XIX. yüzyılda Herat
XIX. Herat in the century
  1. Tez No: 568649
  2. Yazar: TUĞBA ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Herat, İngiliz, Rus, İran, Afghanistan, Herat, British, Russian, Iran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Afganistan'ın kuzeybatısında yer alan Herat, şehrin kurulduğu dönemden XIX. Yüzyıla kadar pek çok devletin hâkimiyetine girmiştir. Stratejik önemi ve elverişli imkânları sebebiyle her zaman ilgi odağı olan Herat sadece bölgedeki yerel güçlerin değil aynı zamanda dış güçlerin de ele geçirmek istediği bölge olmuştur. XIX. yüzyıla gelindiğinde ise Afganistan ve Herat üzerinde hâkimiyet kurmaya çalışan İngiltere, Rusya ve İran gibi güçlü devletler bölgedeki Afgan Hanlarıyla mücadele içine girmişlerdir. Bu güçlü devletlerarasında yaşanan çıkar çatışmaları zaman zaman ittifak saflarını değiştirmelerine neden olmuştur. XIX. yüzyılın ikinci yarısında İngiliz nüfuzu altına giren Afgan yönetimi zamanla bölgede tekrar hâkimiyet sağlamak üzere büyük bir mücadelenin içerisine girmiştir.
Özet (Çeviri)
Located in the northwest of Afghanistan, Herat, XIX. Century until the dominance of many states. Herat, which has always been the center of attention due to its strategic importance and favorable opportunities, has been the region that not only local forces but also foreign powers wanted to seize. XIX. By the end of the year, powerful states such as Britain, Russia and Iran, which tried to establish dominance over Afghanistan and Herat, entered into the struggle with Afghan Khan in the region. Conflicts of interest between these powerful states have changed their ranks from time to time. XIX. In the second half of the 18th century, the Afghan administration came under British influence and entered into a great struggle to re-dominate the region.