Assessment of the antioxidative and antiapoptotic effects of delta-opioid peptide D-ALA2-leu5-enkephalin on survival on hematopoietic stem cells
Delta-opioid peptide D-ALA-LEU5-enkephalin'in hematopoetik kök hücrelerin sağ kalımındaki rolü ve antioksidatif ve antiapoptotik etkilerinin araştırılması
- Tez No: 568806
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİMA SUSANNA FAUSTİNA AERTS KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: DADLE, Hematopoetik Kök Hücre, Oksidatif Stres, ER Stres, Hipotermi, DADLE, Hematopoietic Stem Cells (HSCs), Oxidative Stress, ER Stress, Hypothermia
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hematopoetik kök hücreler (HKH), kendini yenileyebilme ve bütün kan hücrelerine farklılaşabilme özelliklerine sahip erişkin kök hücrelerdir. HKH'ler; nakil ve/veya gen tedavi amacıyla kullanıldığında kısa dönemde hücre kültürüne ve/veya dondurma koşullarına maruz bırakılmaktadır. Ancak, bu süreçte oluşabilen oksidatif ve endoplasmik retikulum (ER) stresi HKH'lerin canlılığı ve fonksiyonunu negatif etkileyebilmektedir. HKH'lerin yüksek verimli kullanımı için toksik olmayan, hücre canlılığını koruyan, özgün ve kısa süreli hücre ekspansiyon protokollerine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, Delta Opioid Reseptör (DOR) aktivasyonu sağlayan sentetik opioid peptidi D-Ala2-Leu5-Enkephalı̇n (DADLE)'in in vitro çoğaltma, oksidatif stres, ER stresi ve hipotermik koşullara maruz bırakılan HKH'lerin üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Göbek Kordon Kanı CD34+ HKH'ler; H2O2 ile indüklenmiş oksidatif strese veya Tünikamisin (TM) ve Tapsigargin (TG) ile endoplasmik retikulum stresini (ER stres) indükleyen koşullara maruz bırakılmıştır. Hücre proliferasyonu WST-1 ile; hücre döngüsü BrdU ile; apoptoz Annexin-V/Propidium İyodür ile, ve Reaktif Oksijen Türlerin oluşumu H2DCFDA ile değerlendirilmiştir. RT-qPCR ile HKH'lerde stres koşullarında oluşan gen ifade değişimlerine bakılmıştır. DADLE; HKH'leri in vitro oksidatif stres ve ER stresi indükleyen moleküllerin zararlı etkilerinden korumaktadır, ancak hipotermiye maruz bırakılan HKH'leri apoptozdan koruyamamaktadır. Bu çalışmada ilk defa DADLE'nin HKH'ler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Başka anti-oksidan veya ER stresinden koruyan maddeler ile birlikte veya tek başına DADLE; ex vivo hücre kültürü ortamında HKH'lerin sağ kalımı ve canlılığının koruyarak, HKH'lerin ömürünü artırarak ve/veya HKH'lerin köklülüğü koruyarak klinikte kullanılabilir ekspansiyon protokollarının geliştirilmesine önemli bir katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Hematopoietic Stem Cells (HSCs) are adult stem cells with the capacity for self-renewal and differentiation into all blood cell lineages. When HSCs are used for transplantation or gene therapy purposes, they can be exposed to short term cell culture and/or freezing procedures. However, the viability and function of HSCs may be negatively affected by oxidative and endoplasmic reticulum stress induced by these processes. There is a need for the development of novel short term HSC expansion protocols that are highly effective, non-toxic and protect cell viability. Therefore, in the framework of this thesis, the role of Delta Opioid Receptor (DOR) activating synthetic peptid D-Ala2-Leu5-Enkephalı̇n (DADLE) on in vitro expansion, oxidative stress, ER stress and hypothermic storage of HSCs was assessed. Umbilical Cord Blood CD34+ HSCs were exposed to oxidative stress induced by H2O2 and ER stress induced by Tunicamycin (TM) and Thapsigargin (TG). Cell proliferation was assessed using WST-1; cell cycle analysis were done using BrdU; apoptosis was measured with Annexin-V/Propidium Iodide and the formation of Reactive Oxygen Species were assessed using H2DCFDA. RT-qPCR was used to investigate the effect of these stress conditions on gene expression of HSCs. Although DADLE was able to protect HSCs in vitro from oxidative stress and ER stress inducing molecules, DADLE was not able to protect HSCs from hypothermia-induced apoptosis. In this study, the effects of DADLE on HSCs were determined for the first time. Alone or in combination with other anti-oxidants or ER stress protective agents, DADLE might be helpful in the development of novel protocols for the ex vivo expansion of HSCs for clinical use, by promoting their survival through enhanced viability and by supporting their long-term maintenance and/or stemness.