Çevre türünün liderlik tarzı aracılığı ile örgüt DNA'sına göre örgüt tipleri üzerine etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma
The effect of environmental type on organizational types according to organization dna by means of leadership style: A research in textile industry
- Tez No: 568882
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, liderlik Tarzı, Örgüt DNA'sı, Environment, Leadership Style, Organizational DNA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Çevrenin belirsiz, karmaşık, basit veya kestirilebilir bir yapıda olması liderlerin davranışlarını ve aynı zamanda organizasyonların yapısını ve faaliyetlerini etkileyecektir. Değişim hızının düşük olduğu bir çevrede rutin işlerle ilgilenen ve günlük işlerin yürütülmesinden sorumlu liderlik tarzı görülebilirken, daha riskli ve değişim hızının yüksek olduğu bir çevrede riski yönetebilen bir liderlik tarzı başarılı olacaktır. Yönetim ve organizasyon alanında güncel bir kavram Örgüt DNA'sı, örgütlerin kökeninde olup, örgütün derinliklerine yerleşen ve örgütün hertürlü başarısında etkili olan kimliğidir. Bu bağlamda, organizasyonların devamlılığı için etkin liderlik tarzı ile yönetilmesi şarttır. Bu çalışmanın amacı, çevre türünün liderlik tarzı aracılığı ile örgüt DNA'sına göre örgüt tipleri üzerine etkisini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, anket tekniği kullanılarak, Denizli ili, Bursa ili, İstanbul/Küçükçekmece ilçesi ve Tekirdağ/Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren sanayi ve ticaret odasına kayıtlı 104 tekstil firmasından veriler toplanmış ve elde edilen veriler SPSS 22.0 ve Smart PLS programları vasıtasıyla analiz edilmiştir. Demografik değişkenler SPSS 22.0 programına girilerek yüzde ve frekans analizleri yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, çevre türünün liderlik tarzı aracılığı ile örgüt DNA'sına göre örgüt tipleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığını ortaya koymak amacıyla veriler SmartPLS (Kısmi En Küçük Kareler) yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, genel olarak çevre türünün liderlik tarzı aracılığı ile örgüt DNA'sına göre örgüt tipleri üzerinde etkili olduğu ve bu etkinin doğrudan ve aracılık yoluyla gerçekleştiği ayrıca çevre türünün bazı liderlik tarzlarını etkilediği söylenebilir. Böylelikle araştırmanın amacının gerçekleştiği sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
An uncertain, turbulent or stagnant structure of the environment will affect the activities of the organizations as well as the behavior of the leaders. In a low-change environment can be seen a leadership style responsible for routine work and responsible for daily work whereashigh-speed change and more risky will be successful a leadership style that can manage risk. Organizational DNA, a current concept in the field of management and organization is the identity of the organizations which is located in the depths of the organization and which is effective in every success of the organization. In this context, it is necessary to manage the organization with an effective leadership style for the continuity of the organizations. The aim of this study is to determine the effect of environmental type on organizational types according to organizational DNA by means of leadership style. In this context, data were collected from 104 textile companies registered in the chamber of industry and commerce operating in the province of Denizli, Bursa, Istanbul / Küçükçekmece and Tekirdağ / Çorlu using the survey technique and the data were analyzed by SPSS 22.0 and Smart PLS programs. Demographic variables were entered into SPSS 22.0 program and percentage and frequency analyzes were performed. For the purpose of the study, data were analyzed by SmartPLS (Partial Least Squares) structural equation modeling in order to find out whether the type of environment has an effect on organizational types according to organizational DNA by means of leadership style. As a result of the analyzes, it can be said that the type of environment in general has an effect on the types of organizations according to the organization DNA through the leadership style and this effect is directly and through mediation, and the type of environment affects some leadership styles. Thus, it can be concluded that the purpose of the research is realized.