Cross-cultural dynamics in multinational organisations: The case of Kazakhstan petroleum industry
Çok uluslu örgütlerde kültürlerarası dinamikler: Kazakistan petrol endüstrisinin örneği
  1. Tez No: 378534
  2. Yazar: ZHANAR NURTASSOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürlerarası Yönetim, İş Doyumu, Culture, Cross-Cultural Management, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
1990ların başında eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaşanan değişim tamamlandığından bu yana kapitalizm, Kazakistan'ı da içine alacak şekilde neredeyse tüm dünyada komünizmin önüne geçmiştir ve Kazakistan da mevcut kapitalist düzende yalnızca 23 yıllık bağımsızlığı ile oldukça genç bir ülke konumundadır. Kazakistan, parlamento sisteminin yanında, politik ve ekonomik yapısını katı bir hükümete göre düzenlenmiş olan komünist bir ülkeden serbest piyasa ekonomisine göre tamamen değiştirmek zorunda kalmış ve sonuç olarak ülke, örgütsel ve kültürel şoku tüm hükümet düzeyinde hissetmiştir. Bu durum, ülke bazında her insan ve örgütsel yapı türünü etkilemiştir çünkü halk, grup odaklı çevre değerleri yerine serbest piyasa ekonomisi ülkelerinin değerlerini benimsemek durumunda kalmıştır. Ek olarak küreselleşme sürecinin genel gidişatı, hızlı reaksiyon verme ve birleşerek çok kültürlü şirketleri kusursuz yönetmeye adapte olma kuralını dikte etmektedir. Kazakistan'ın serbest pazar gelişimindeki ilk adım, genellikle yerel hükümet kuruluşlarının denizaşırı kuruluşlar ile birleşiminden kaynaklanan, yabancı ülkelerin doğal kaynaklar ve inşaat alanındaki yatırımları olmuştur. Bunun sonucunda ülke, birçok çök uluslu şirket ile karşı karşıya gelmiştir. Eski Sovyet toplumunun yerel ve uluslararası iş alanlarındaki gelişiminin bir sonucu olarak Kazakistan, halkın serbest piyasa sistemi ve uygulamaları hakkında eğitimini de gerektiren uluslararası iş kurma tecrübesini hızlıca öğrenmek durumunda kalmıştır. Pazar ekonomisinin gelişmesi, iş kurma ve geliştirmeye dair dış ülke tecrübesinin edinilmesini, yerel halkın kurumlar bünyesindeki çalışma şekillerini anlayabilmesini, iş objeleri ve vizyonlar yaratmasını ve özellikle kültürler içerisinde takım olarak liderlik etmenin zor bir konu olmasından dolayı, farklı türdeki kurumsal kültürlere yakınlaşmasını gerektirmektedir. Çünkü küreselleşme kapsamında kültürler arası yönetim, organizasyonlara rehberlik etme ve halkın değerlerini genişletme amaçlı karşılaştırmalı bir yönetim dalı olarak öne çıkmaktadır. Kazakistan'ın çalışma yaşamının yapısı, kültürel bazda farklılık gösterdiğinden, Kazak halkının kültürlerarası boyutlarının ve farklı ülke uyruklu yöneticilerin yöntem tarzlarının, yöntemin tarzı ile çalışanların iş memnuniyetlerinin analiz edilmesine karşı artan bir ilgi söz konusudur. Bu tezin temel amacı yöneticilerin uyruklarına dayalı olarak çalışanların iş memnuniyetlerinin düzeyini ölçmek ve yöneticilerin milletlerine bağlı olarak yönetim tarzlarını belirlemektir. Araştırma kapsamında Kazakistan'ın en büyük çokuluslu şirketlerinden ve British Gas, ENI, LukOil ile Kazakistan Hükümeti'nin birleşiminden oluşan Karacaghanak Petrol B.V. ait veriler baz alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since complete changes in the former Soviet Union countries in the beginning of 1990s, the capitalism overpowered the communism almost in the whole world including Kazakhstan and that is why the country is considerably young county in the capitalism with only 23 years of independence. Kazakhstan had to change the system of government, political and economic structure entirely from strict government regulated communist country to free market economy and as the consequence the country faced organisational, cultural shock on the whole governmental level which affects each human and any kind of organizational structure within whole country as people have to adopt their values from group-oriented societies to the values of free market economy countries. Additionally the extensive process of the globalization progress dictates its rules to quickly react and adapt to the merging and ruling successfully multicultural companies. The first step of the free market development of Kazakhstan was the investments from foreign countries in to the fields of natural resources and construction mostly by merging local governmental organisations with overseas organisations and as a result the country faced with a lot of multi-cultural companies. As an outcome of the old Soviet society in order to be successful in the developing local and international business Kazakhstan has to quickly learn international experience of setting business which requires education of people of free market system and applying it. Market economy development requires learning foreign experience of setting and developing business, understanding of local people way of working within organisations, creation of business objects and visions of local people, their approach of different type of organisational culture as leading as team is difficult subject especially across cultures. As in the globalisation context the cross-cultural management is distinguished as the branch of comparative management to guide organisations and extend values of people. As labour of Kazakhstan is getting more culturally different it has some interest to analyse cross-cultural dimensions of Kazakhstani people and their job satisfaction from executives of different nations. The main goal of this thesis is to measure the level of job satisfaction of employees depending on superior nationalities and exploring management styles of superiors depending on their nationality differences. The data of the research is based on Karachaganak Petroleum B.V. which is one of the biggest multinational company of Kazakhstan which was merged by British Gas, ENI, LukOil and Kazakhstan Government.