Bodrum'da turizm faaliyetlerinin şehirleşmeye etkisi ve ortaya çıkardığı sorunlar
The effects and problems of tourism activities in terms ofurbanization in bodrum
- Tez No: 568886
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜZEYİR YASAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Turizm, Geography, Public Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Şehir, Şehirleşme, Bodrum, Tourism, City, Urbanization, Bodrum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Turizmin gelişmeye başladığı ülke, bölge veya yörelerde mekânsal değişimler gerçekleşmektedir. Mekânsal değişimlerin yanında turizmin, toplumsal ve ekonomik yapı üzerinde de olumlu ve olumsuz etkileri olmuştur. Bodrum Yarımadasında şehirleşme turizmin gelişmesiyle şekillenmeye başlamıştır. Bu çalışmada, turizm faaliyetlerinin Bodrum' da şehirleşmeye etkisi ve ortaya çıkardığı sorunlar coğrafi bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde turizm ve şehir kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise Bodrum Yarımadasının fiziki ve beşerî coğrafya özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Bodrum Yarımadasının turizm kaynaklarına yer verilmiş olup incelenmiştir. Beşinci bölümde,1960'lı yıllara kadar ekonomik yapı balıkçılık, süngercilik, tekne yapımı gibi denize dayalı faaliyetlerden oluşan bölgede, turizmin gelişmesiyle birlikte ne gibi değişimlerin yaşandığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bunun yanında turizmin toplumsal yapıya etkisi ve ortaya çıkardığı sorunlar ele alınmıştır. Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda, turizmin kalkınmakta olan ülkelerin ekonomileri açısından çok önemli bir kaynak olduğu görülmüştür. Bodrum gibi büyük turizm potansiyeli olan şehirlerin bu potansiyellerini mutlaka çok iyi bir şekilde değerlendirmeleri gerekmektedir. Sahip oldukları turizm gücüyle rekabet avantajlarını iyi kullanmaları şehrin gelişimi açısından fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Spatial changes inevitably ocur in countries, regions and places where tourism is on theagenda. Apart from changes in the bodyof buildings, tourism effects social and economicstructure in both positive and negative ways. Urbanization in Bodrum Peninsula has started inthe meantime with the development of tourism. In this study, throught a geographicalperspective, the activites of tourism towards urbanization with its consequences has beenstudied. The study consists of five sections with the first section being the terms of tourism and citybeing investigated, the second and third section being the analysis of the physical and thehuman geography of Bodrum peninsula. The fourth section covers the sources of tourism. Finally, the fifth section highlights the economic changes to the way of live do to tourism. For instance since the 1960's sponge fishing, fishing and buildings boats were the main economic activities however, in recent times these economic activities have been replaced by seasonal jobs. As a result it can be said that, tourism plays a key role in the development of Bodrum, therefore regions lıke Bodrum should benefit from the advantages of tourism.