English language instructors' conceptions of learner autonomy
İngilizce okutmanlarının öğrenci özerkliği algıları
  1. Tez No: 568998
  2. Yazar: ABDUL HAKİM NAZARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci özerkliği, İngiliz dili öğretimi, İngilizce öğrenen öğrenciler, Learner autonomy, English language teaching, English language learners
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İngiliz dili öğretiminde öğrenci özerkliği son otuz yıldır üzerinde durulan konulardan biridir. Ve son yıllarda, öğrenci özerkliğinin yanı sıra dil öğretim sürecinde öğrencilerin sadece sınıf içerisinde değil sınıf dışında da aktif katılımlarının önemi kabul edilmektedir. Genel anlamda, geleneksel öğretim metotları bu nitelikten yoksundur ve öğrencilere öğrenme süreçleriyle ilgili düşünme olanakları verilmemektedir. Bu bağlamda İngilizce öğretmenlerinin öğrenci özerkliği konusundaki algılarının araştırılması ve dil öğretiminde öğrenci özerkliği kazandırma tekniklerini kullanıp kullanmadıklarını bulmak çok önemlidir. Bu sebeplerle, bu çalışma ile İngilizce öğretmenlerinin öğrenci özerkliği konusundaki algıları ve dil öğretiminde öğrenci özerkliği kazandırma tekniklerini ne ölçüde kullanıp kullanmadıkları araştırılmıştır. Araştırmaya bir vakıf üniversitesinde çalışmakta olan 36 İngilizce okutmanı katılmıştır. Araştırma karma yöntemli vaka çalışması şeklinde tasarlanmış ve veriler anket ve yarı yapılandırılmış mülakat yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın bulguları katılımcıların öğrenci özerkliği konusundaki algıları ve sınıf içi öğretmenlik uygulamalarının çeliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Learner autonomy has gained a special attention in the field of English Language Teaching (ELT) for fairly thirty years. And in recent years, the prominence of autonomous learning as well as the active participation of students in leading their studies, not only in but also out of the classroom, has been dramatically acknowledged. Typically, the traditional teaching style is missing this attribute and the students are not given any opportunity to reflect on their learning process. Though, confirming that students are prepared to undertake this responsibility as well as maintaining them in such a role is often said not to be clear in rehearsal. Thus, it is indispensable to investigate the English language teachers' conceptions about learner autonomy and find out if they have the means for fostering it in their classrooms. Hence, this study investigated the EFL (English as a Foreign Language) teachers' conceptions of learner autonomy and to what extent their understanding was applied in their actual teaching practice. In order to do this, 36 EFL teachers' who worked at an English preparatory school of a university were selected as the subjects of this study. Utilizing a mixed method, the data were collected through a questionnaire and a semi-structured interview. The findings of the study revealed the fact that the teachers' actual teaching practices contradicted with their theoretical conceptions about learner autonomy.