Tat sosyal biliş ve nesne ilişkileri ölçeği global (SCORS-G)'in DSM-IV ve ICD-10 kişilik bozuklukları değerlendirmesini (DIP-G) yordama gücü
Predictive power of tat social cognition and object relations scale global (SCORS-G) to DSM-IV and ICD-10 assessment of personality disorder
  1. Tez No: 569047
  2. Yazar: NESRİN KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENNET ŞAFAK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Bozuklukları, Sosyal Biliş, Nesne İlişkileri, Tematik Algı Testi, Personality, Personality Disorders, Social Cognition, Object Relations, Thematic Apperception Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kişilik bozukluğu değerlendirmesinde öz bildirim ölçeklerinin yaygın olarak kullanıldığı, yansıtmalı yöntemlerin daha az kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı TAT Sosyal Biliş ve Nesne İlişkileri Ölçeği-Global Yönteminin (SCORS-G) puanlayıcılar arası güvenirliğinin belirlenmesi ve kişilik bozuklukları ve ölçütleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışma Aydın Devlet Hastanesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi psikiyatri kliniklerine ve polikliniklerine başvurmuş 18-65 yaş arasındaki 95 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada TAT (Tematik Algı Testi) kartları (1, 2 3BM, 4, 6BM, 7GF, 8BM, 13MF, 14, 17GF), SCORS-G yöntemi ve DIP-Q (DSM-IV and ICD-10 Personality Disorder Questionnair) ölçeği kullanılmıştır. SCORS-G iyi iç tutarlılık (0,85) ve kabul edilir ile mükemmel arasında puanlayıcılar arası güvenirlik göstermiştir. SCORS-G'nin toplam puanının DIP-Q ile konulan herhangi bir kişilik bozukluğu tanısını yordama düzeyi anlamlı, her bir kişilik bozukluğu açısından bakıldığında ise Antisosyal ve Histriyonik kişilik bozuklukları dışındaki diğer bozuklukları yordama düzeyi anlamlı bulunmuştur. Hem toplam puanın hem de alt boyutların özellikle Şizoid kişilik bozukluğu tanısını yordama düzeyinde daha etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is observed that self-report scales are widely used and reflective methods are used less frequently in the assessment of personality disorder. The aim of this study was to determine the reliability of the TAT Social Cognition and Object Relations Scale-Global Method (SCORS-G) and its relation to personality disorders and criteria. The study was carried out with 95 participants aged 18-65 years who applied to psychiatry clinics and polyclinics of Aydın State Hospital and Aydın Adnan Menderes University Hospital. In the study, TAT (Thematic Apperception Test) cards (1, 2 3BM, 4, 6BM, 7GF, 8BM, 13MF, 14, 17GF), SCORS-G method, and DIP-Q (DSM-IV and ICD-10 Personality Disorder Questionnair) scale were used. SCORS-G showed good inter-rater reliability between good internal consistency (0,85) and acceptable. The total score of the SCORS-G predicted any personality disorder diagnosis by DIP-Q, and in terms of each personality disorder, the predictive level of other disorders except Antisocial and Histrionic personality disorders was significant. Both total score and sub-dimensions were found to be more effective in predicting the diagnosis of Schizoid personality disorder.