Özel okullarda uygulanan performans değerlendirme ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri
The opinions of managers and teachers on performance evaluation in private schools
  1. Tez No: 569074
  2. Yazar: ESRA DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DR. BETÜL TARHAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Okul, Performans, Denetim, Denetmen, Denetmenin Rolü, private school, supervision, supervisor, the role of supervisor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Eğitimin, ülkenin geleceği ve toplumun başarısı adına ayrı bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı son dönemlerde sayısı hızla artan özel sektörde eğitime hizmet eden kurumların denetim sistemleri de önem kazanmaktadır. Devlete bağlı kurumlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği her tür ve kademeye aynı denetim sistemi uygulanırken, özel okullarda denetimin belirli bir kısmı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilse de, iç denetimleri kurumdan kuruma değişim göstermektedir. Özel okulların denetim sistemi ile ilgili kurumlarında uygulanan performans değerlendirme sistemini deneyimleyen yönetici ve öğretmenlerin görüşlerinin alınarak denetim sisteminin uygulanması yönünde yeni açılacak özel okullara ve denetim sistemini revize etmek isteyen kurumlara fikir sahibi olmayı amaçlayan bu çalışmada; nitel araştırma yöntemlerinden fenomonoloji kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda uygulanan performans değerlendirme sisteminin uygulanma yöntemi, denetmenin tutumu ve dönütün yöntemi ile ilgili görüşler ve öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is widely known that education has an importance on the success of the society and wellbeing of the state. That's why the supervision system of the educational institutions which serve in the private sector has gained significance lately. While the same supervision system, which national education ministry runs, are applied for all of the public educational institutions, there are some differences in internal supervision procedure depending on the institution's own policy for educational institutions which serve in private sector, some part of this supervision is ran by national education ministry though. Phenomenology is used as a qualitative method in this study which aims to give some ideas for new schools starting and the ones requesting a revision on their supervision system about supervision system of private educational institutions by getting opinions of their executive and teacher staff who have experienced this system before. At the end of the study, some ideas and pieces of advice are tried to suggest for the method of the performance assessment system, supervisors attitude and the method of feedback.