Ebeveyn tutumları ile çocukların öz düzenlemeleri arasındaki ilişki incelenmesi
Investigation of the relationship between children withself regulations on parental attitudes
- Tez No: 569172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE AKKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Öz-düzenleme becerisi, Ebeveyn tutumları, Pre-school, self-regulation skills, parental attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitime devam eden çocukların öz-düzenleme becerilerinin ve ebeveyn tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 100 annenin araştırmaya katılımı sağlanmıştır. Demografik bilgi formu, öz-düzenleme becerisi ve ebeveyn tutum ölçekleri veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Demografik bilgi formunda, çocuğun cinsiyet, ebeveynlerin eğitim durumu, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, çocuğun okul öncesi eğitime devam etme süresi ile ilgili sorulara yer verilmiştir. Çocukların öz-düzenleme becerisi ve ebeveyn tutum puanları demografik değişkenlere göre karşılaştırılarak incelenmiştir. Ayrıca, çocukların özdüzenleme becerileri ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiler incelenmiş ve ebeveyn tutumlarının çocukların öz-düzenleme becerisi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Verileri analiz etmek için; bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson kolrelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, cinsiyet değişkeni haricinde, anne ve babanın eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, okul öncesi eğitime ayrılan süre değişkenlerinin her birinin çocukların öz-düzenleme becerisi ve ebeveyn tutumları üzerinde anlamlı bir etkiye olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, ebeveyn tutumlarından sadece demokratik ve otoriter tutumun öz-düzenleme becerisi üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Annelerin demokratik ebeveyn tutumları arttıkça çocukların öz-düzenleme becerisi artmakta, otoriter tutumları arttıkça öz-düzenleme becerileri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, self-regulation skills of the students attending pre-school education and parental attitudes are aimed at. Here, 100 mothers were allowed to go to search. Demographic information formula, self-regulation skill and parental attitude scales for data collection purposes. In your demographic information form, place your questions on biological sex, the educational status of the parents, the socio-economic level of the family, the duration of biological pre-school education. Children's selfregulation skills and parental attitude scores were analyzed by sequencing according to demographic variables. In addition, children have studied the self-regulation options together with the ability to self-regulate students' attitudes towards parental attitudes and parental attitudes. To analyze the data; independent sample t-test, oneway analysis of variance, Pearson's correlation analysis and linear regression analysis were applied. According to the findings, except the gender variable, the educational status of the mother and father, the socio-economic level, the pre-school time devoted to each of the variables of self-skill skills in honor and there is a variety of occasion. In addition, it was understood that parental attitudes were effective only on the selfregulating ability of a democratic and authoritarian attitude. As the democratic parental attitudes of mothers increase, students' self-regulation skills increase and selfregulation decreases as their authoritarian attitudes increase.