9-10 yaş erkek hentbol sporcularında core antrenmanların seçili biyomotor ve branşa özgü tekniklere etkisinin incelenmesi
The study a bout effects it core training in 9-10 aged male hanball players on selected biomotor and technigues special to branch
- Tez No: 569269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK AKÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hentbol, Antrenman, Kor, Fiziksel Performans, Beden Kitle İndeksi, Handball, Training, Core, Physical performance, Body –Mass Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı core egzersizlerin 9-10 yaş erkek hentbol sporcularında seçili biyomotor ve branşa özgü teknikler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu araştırma tarama modelinde deneysel bir araştırmadır. Çalışma deney (n=13) ve kontrol (n=13) grubu olmak üzere toplamda 26 erkek gönüllü öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri SPSS programına yüklenerek, istatistiksel işlemleri İndepended Sample T testi, Paired Sample T testi ile ölçülmüştür. Anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak benimsenmiştir. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün, aynı saatlerde ve 25-30 dakika olmak üzere hentbol antrenmanına ek olarak kendi vücut ağırlıklarıyla core antrenmanı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise, sadece hentbol antrenmanı uygulanıp ek bir çalışma yapmadan günlük hayatına devam etmiştir. Bulgular: Çalışmalar öncesi deney ve kontrol gruplarda fiziksel (boy, kg, bki), biyomotor (dikey sıçrama, esneklik, sırt-bacak kuvveti, 20 m. sürat, denge, çeviklik, pençe kuvveti) ve branşa özgü teknik parametrelerin ( top sürme, hızlı pas atışı, isabetli şut atışı) ön test ölçümleri alınmıştır. Ön test sonuçlarına göre her iki grubun homojen dağılıma sahip olduğu görülmüştür (p>0,005). Deney grubunun ön test-son test ölçümleri sonucunda dikey sıçrama (p=0.000*), esneklik (p=0.000*), 20 m. sürat (p=0.000*), denge (p=0.000*), sağ el pençe kuvveti (p=0.000*), çeviklik (p=0.000*), sırt-bacak kuvveti (p=0.000*), top sürme (p=0.000*), hızlı pas atışı (p=0.000*), isabetli şut atışı (p=0.000*) parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür (p0,005). Çalışmaya katılan sporcuların baskın elini (sağ) el) kullandıklarından dolayı bu farklılığın nedeni bundan dolayı olduğu düşünülebilir. Sonuç: 8 hafta boyunca hentbol antrenmanına ek olarak kendi vücut ağırlığıyla uygulatılan core antrenmanlar, hentbol sporcuların ölçülen biyomotor ve branşa özgü teknikler üzerinde olumlu gelişim sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Study a bout Effects it Core Training in 9-10 Aged Male Hanball Players on Selected Biomotor and Technigues Special to Branch Purpose: The aim of the study is to examine the effects of core training in 9-10 aged male handball players on selected biomotor and techniques special to the branch Material and Method: This study is an observational research in survey model. The study is composed of 26 male volunteer students which are experiment (n=13) and control (n=13) group. The data of the study is measured by uploading to SPSS programme through Independent Sample Test for statistical and Paired Sample Test. The relevance level α=0,05 is accepted. The core training has been applied to the experiment group for 25-30 minutes three days a week at the same time for 8 weeks with their own body weights along with handball training whereas only the handball training has just been applied to the control group without any extra work and they have continued to their daily life. The findings : Before the study, the pretest measurements of physical (height, weight, bki), biomotor (vertical vault, flexibility, back-leg strength, 20 m. speed, balance, agility, clutch power) and the techniques peculiar to the branch (dribbling, quick pass, point shooting) have been taken in the experiment and control groups.According to the pretest measurements, it has been detected that both groups have homogeneous pattern (p>0,005).As a result of the pretest-posttest measurements in the experiment group, statistically remarkable difference has been detected in the parameters of vertical vault (p=0.000*), flexibility (p=0.000*), 20 m. speed (p=0.000*), balance (p=0.000*), right hand clutch power (p=0.000*), agility (p=0.000*), back-leg strength (p=0.000*), dribbling (p=0.000*), quick pass is (p=0.000*), and point shooting (p=0.000*). However, statistically significant difference hasn't been detected in the parameter of left hand grasping power .(p>0,005). The reason of the difference can be thought that players have used their dominant(right) hand. Result: The core training that has been applied with their own body weights along with handball training for 8 weeks has provided positive improvements on measured biomotor and techniques special to the branch of the handball players.