Kemal Tahir'in tarihî romanlarında sosyal olaylar
Social events in the historical novels of Kemal Tahir
  1. Tez No: 569270
  2. Yazar: ZEHRA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ŞENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Tarihî Roman, Sosyal Olaylar, Kemal Tahir, Historical Novels, Social Events
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Toplumsal meselelere çözüm bulmak amacıyla tarihe yönelen Kemal Tahir, tarihsel bir çerçevede kaleme aldığı romanları ile her çağda ses getiren önemli bir şahsiyettir. Toplumsal problemlere Marksist bir yöntemle yaklaşan Kemal Tahir, Türk toplum yapısının Batı'dan farklı olduğuna inanmış ve Batılı kalıplara bağlı kalmamıştır. Kemal Tahir, Türk toplumunu tarihî süreç içerisinde ele alarak bugünü aydınlatmaya çalışır. Derin tarih araştırmaları yaparak kaleme aldığı tarihî romanlarında toplumun her kesimini ilgilendiren çeşitli sosyal olaylara yer verir. Kemal Tahir, romanlarında Türk milletinin kültürel değerlerini, inançlarını, sosyal problemlerini ele alır. Hayatı boyunca Türk toplum gerçekliğini açıklama çabası içinde olmuş ve romanlarında Türk milletini derinden sarsan olayları gün yüzüne çıkarmıştır. Kemal Tahir, fikir ve görüşleri ile Türk fikir dünyasında önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
For the purpose of finding solutions to social issues, Kemal Tahir is an important person who brings voice in every age with in novels, which he has been writing in a historical framework. Kemal Tahir, who criticized social problems with a Marxist method, has not the Turkısh society that the structure is different from the West. Kemal Tahir, tries to illuminate today by adressing. Turkish society with in the historical process. Historical novel, written by history research, include various social events that concern every segment of society. Kemal Tahir, discusses problems of the Turkish nation in his novels. Throughout his life, he has been in an effort to explain the reality of the Turkish society and has revealed the events that have deeply shaked the Turkish nation in his novels. Kemal Tahir has an important place in the Turkish idea world with ideas and opinions.