Acil servise başvuran geriatrik yaş grubundaki hastaların başvuru nutrisyon durumlarının sepsis öngörüsüne katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of the contribution of the initial nutrition status of the patients in the geriatric age group to the emergency department
- Tez No: 569271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE GÜNALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Geriatri, Acil Servis, NRS-2002, qSOFA, SIRS, Sepsis, Geriatry, EmergencyRoom, NRS-2002, qSOFA, SIRS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Enfeksiyon belirtileri ve bulguları olan ya da olmayan, geriatrik hastaların büyük bir kısmının ilk olarak acil servise başvurduğu göz önünde bulundurulduğunda, ölümcül sonuçları olan sepsis yönetiminin başlangıç noktası, acil hekiminin vakayı değerlendirmesidir. Bu hastaların bir an önce değerlendirilip tedavisinin başlanması hastalığın prognozunda hayati önem taşımaktadır. Tanıyı erken ve etkin koyma amacıyla kullanılan birçok skorlama sisteminin yanı sıra bu çalışmada; acil servise özellikli bir enfeksiyon semptomu olmaksızın, genel durum bozukluğu ve /veya halsizlik şikayetiyle başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların başvuru esnasındaki nutrisyon durumlarının hasta tedavisinin devamındaki sepsis öngörüsüne katkısı araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından 08.10.2018 tarihi ve 16-1077-18sayılı karar onayı alındıktan sonra,“Dünya Tıp Birliği Helsinki Deklarasyonu”son versiyonu ve“İyi Klinik Uygulamalar Yönergesine”uygun şekilde, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Acil Tıp Kliniği'nde 01/10/2018 – 01/02/2019 tarihleri arasında, tek merkezli olarak yürütülen, prospektif metodolojik araştırma olarak yapıldı. Çalışmaya alınan hastaların demografik bilgileri, fizik muayene bulguları, medikal özgeçmişleri, vital bulguları (ateş, oda havasındaki oksijen saturasyon düzeyi, nabız/dk, solunum sayısı/dk, kan basıncı), bilinç durumu (Glaskow Koma Skalası), kan tetkikleri (hemogram, biyokimya, CRP) ile Nutrisyon Risk Değerlendirme skoru ve prealbumin değerleri daha önceden hazırlanmış hasta formlarına kayıt edildi. Çalışma boyunca elde edilen ve çalışma formuna kayıt edilen tüm veriler IBM SPSS 15.0 (Chicago, IL, USA) istatistik programı kullanılarak kayıt altına alındı. Sonuç: NRS-2002 skoru ve prealbumin değerinin birlikte kullanımının sepsisi öngörmede anlamlı olduğu sonucuna varildi. Kısa dönem mortalite öngörüsünde prealbumin belirteci anlamlı iken, NRS-2002 skorunun uzun dönem mortaliteyi öngörmede klinik olarak anlamlı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objectives: In light of large amount of geriatric patients who have or have not infection signs and symptoms, in their acute stages of illness, are applying emergency services first, the origin of this process which has fatal consequences is appearing to be how emergency medicine doctor evaulated the case. It is vital to evaluate this patients immediately and start the process in case of the prognose of the sepsis. In addition to many scoring systems which are used for early and efficient diagnose, in this study; the contribution of initial nutritional status of patients aged 65 years and over who applied to the emergency department with general condition disorder and / or fatigue without any specific infection symptoms in the prediction of sepsis in the continuation of treatment was investigated. Material and methods: This study had been done monocenter as a prospective methodological research, after 08.10.2018 date and 16-1077-18 number decision approval by Ankara University Faculty of Medicine Clinical Research Ethical Committee, in line of the last version of“The World Medical Association Declaration of Helsinki”and“Guidelines for Good Clinical Practice”, in Ankara University İbni Sina Hospital Emergency Medicine Clinic, between the dates 01/10/2018 - 01/02/2019. Demographic data, physical examination findings, medical history, vital signs (fever, O2 saturation in room air, pulse / min, respiration / min, blood pressure), state of consciousness (Glaskow Coma Scale), blood tests, (hemogram, biochemistry, CRP) with NRS-2002 and prealbumin values of participants has been recorded on previously prepared patient forms. All data which are obtained during the study and recorded to study forms have been stored by using IBM SPSS 15.0 (Chicago, IL, USA) statistical program. Conclusion: It was concluded that the use of NRS-2002 score and prealbumin together were significant in predicting sepsis. While prealbumin marker was significant in predicting short-term mortality, NRS-2002 score was clinically significant in predicting long-term mortality.