19-65 yaş grubu yetişkin bireylerin öğün sayısı, fiziksel aktivite düzeyi ve uyku düzeylerinin antropometrik ölçümlere olan etkisinin incelenmesi
The effect of number of meals, physical activity level and sleep levels on anthropometric measurements of adult individuals of 19-65 age group
- Tez No: 569333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite, obezite, öğün atlama, öğün sıklığı, uyku süresi, meal frequency, obesity, physical activity, skipping meal, sleep time
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Obezite hem Dünya hem de Türkiye genelinde artan bir sağlık problemidir. Son araştırmalar öğün sıklığı, uyku düzeni ve fiziksel aktivite düzeyinin obezite gelişimini etkileyen faktörler arasında olabileceğini düşündürmektedir. Araştırmaya; İstanbul ili Şişli bölgesi Türk Kalp Vakfı'na Nisan 2018- Mart 2019 tarihleri arasında başvuran, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan ve son 1 yıl içinde diyet yapmamış 19-65 yaş grubu 50 yetişkin birey dahil edilmişir. Bu çalışmada öğün sayısı, fiziksel aktivite düzeyi ve uyku düzeylerinin antropometrik ölçümlerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Verilerin analizlerinde R Studio (R-Studio Data Software) programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; öğün sayısı ile beden kütle indeksi (BKİ), yağsız doku (%), yağsız doku (kg) arasında negatif korelasyon (sırasıyla r=-0.059, r=-0.226, r=-0,138) bulunmuş ancak bu ilişkilerin istatistiksel olarak anlamı olmadığı tespit edilmiştir. Bireylerin Pittsburg Uyku Kalite İndeksine göre belirlenen uyku kaliteleri ile BKİ ve vücut yağ yüzdeleri arasında (sırasıyla r=-0,165, p=0,253; r =-0,253, p = 0,076), gece uyku ortalaması (saat) ve kalça çevresi (cm) arasında negatif korelasyon (r =-0,190; p = 0,187) bulunmuştur. Pittsburg Uyku Kalite İndeksi ve yağsız doku yüzdesi arasında (r = 0,225; p = 0,116), bireylerin Uluslararası Fiziksel Aktivite anketinden aldıkları puan ve yağsız doku yüzdesi arasında pozitif korelasyon (r = 0,257; p = 0,072) bulunmuştur. Literatürde düşük öğün sayısı, kısa uyku süresi ve yetersiz fiziksel aktivite düzeylerinin obezitenin risk faktörleri arasında olduğunu gösteren birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada, obezitenin oluşum yollarını araştırmak ve daha iyi anlayabilmek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a growing health problem both globally and in Turkey. Recent research suggests that the frequency of meals, sleep patterns and physical activity levels may be among the factors affecting the development of obesity. The study included 50 adult patients aged between 19-65 years, who were admitted to the Turkish Heart Foundation in Şişli, İstanbul region between April 2018 and March 2019, who had no health problems and who did not have diet in the last year. In this study, it was aimed to investigate the effect of number of meals, physical activity level and sleep levels on anthropometric measurements. R Studio Data Software program was used to analyze the data. According to the results of the study, a negative correlation was found between the number of meals and body mass index (BMI), the fat free mass (%), the fat free mass (kg) (r =-0,059, r =-0,226, r =-0,138, respectively). However, it was found that these relations did not have statistical significance. Negative correlation between sleep quality with BKI and body fat percentages (r= -0,165, p=0,253; r = -0,342, p = 0,015) determined according to Pittsburg Quality Index of individuals, between average night sleep (h) and hip circumference (cm) (r = -0,190; p = 0,187); positive correlation between Pittsburg Sleep Quality Index and fat free mass percentage (r = 0,225; p = 0,116), between the score of the physical activity questionnaire and the percentage of fat free mass (r = 0,257; p = 0,072) were found. There are many studies that show that low number of meals, short sleep duration and inadequate physical activity levels are among the risk factors for obesity. In this study, it's determined that more scientific studies are needed to investigate and better understand the formation pathways of obesity.