Effects of the group intervention program for the infertile couples during ivf treatment
Grup müdahale programının tüp bebek tedavisi sürecinde olan infertil çiftler üzerindeki etkileri
- Tez No: 569343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÇATAY ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Infertility, IVF, Coping Mechanisms, Anxiety, Marital Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gerçekleştirilen çalışmanın ana amacı psikoeğitim, çift ilişkisi güçlendirme aktiviteleri ve farkındalık çalışmalarını birleştirerek oluşturulan psikolojik grup müdahale programının infertilite tedavisine devam eden hastalar üzerindeki etkilerini incelemektir. 4 hafta süren programda amaçlanan kaygı seviyelerinde, başa çıkma stratejilerinde ve evlilik doyumunda etki oluşturabilmekti. Bu değişkenlerdeki değişiklikler Durumluk – Sürekli Kaygı Envanteri, Evlilik Doyum Ölçeği ve Başa Çıkma Tutumları ölçekleri ile müdahale ve kontrol grubuna katılan kadın-erkek tüm katılımcılar için ölçülmüştür. Çalışma İstanbul ve Eskişehir'de gerçekleştirilmiştir. Altı çift üç haftalık bir dönem içerisinde grup oturumlarını tamamlamıştır. Belirtilen değişkenler ilk oturum öncesinde ve son oturum sonrasında belirlenen ölçeklerle ölçülmüştür. Kontrol grubu olarak, altı infertil tanılı çift ölçekleri yeni bir tedavi başlangıcı öncesindeki bekleme döneminde; doktor randevusu sonrasında ve tedavi başlangıcı öncesinde yine üç haftalık bir süreçte tamamlamıştır. Müdahale grubu katılımcıları 4 oturum sonrasında kontrol grubu katılımcıları ile karşılaştırıldıklarında daha düşük kaygı seviyesine sahip oldukları raporlanmıştır. Ayrıca sonuçlara göre sağlıksız başa çıkma mekanizmalarının kullanımı müdahale grubu katılımcılarında düşüş göstermiştir. Anahtar Kelimler: İnfertilite (kısırlık), Tüp Bebek Tedavisi, Başa Çıkma Tutumları , Kaygı, Evlilik Doyumu
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to investigate effects of a group psychological intervention program which combined psychoeducation, couple relationship enrichment and mindfulness for infertility treatment patients. This 4-week long program aimed at bringing about the change in anxiety levels, coping strategies and marital satisfaction of couples undergoing infertility treatment. Changes in these variables for both partners were assessed through State-Trait Anxiety Scale, Martial Satisfaction Scale and COPE-R Scales. Study was performed with groups in İstanbul and Eskişehir. Six couples completed group sessions in 3-week period and these variables were measured before the first session and after the last session of the program. As the control group, six couples with infertility diagnoses completed questionnaires during their new 3 week treatment waiting time which is after doctor appointment and before starting new treatment procedures. The intervention group were found to report lower anxiety levels and higher marital satisfaction after 4 sessions when compared to the results of post-test scales of control group participants. Also results showed that usage of unhealthy coping mechanism was decreased for intervention group patients.