The effect of patient's medical brand awareness on healing perception
Tıbbi ilaç markası bilinirliğinin hastaların iyileşme algısı üzerindeki etkisi
- Tez No: 569342
- Danışmanlar: ASSOC. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka bilinci, Marka tıbbı, Hasta şifa, Brand awareness, Brand medicine, Patient healing
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, hastaların ağrı içinde kullandıkları marka ilaçlara ilişkin farkındalıklarını ve iyileşmeleri üzerindeki etkilerini kontrol etmektir. Büyüyen marka ilaçları pazarında, farklı markalara sahip olan ve marka ilaçların çoğunlukla ağrı çeken hastalar tarafından bu ilaç hakkında ne kadar iyi bildiklerine dair farkındalıklarına bağlı olarak kullanılan, aynı fraksiyona sahip farklı markalarda mevcut olan birçok ilaç vardır. Bu nedenle, hangi marka ilaçların acı çeken hastalar tarafından daha çok kullanıldıklarını ve neden bu marka ilaçlarını seçtiklerini kontrol etmek için, Pakistan ve Türkiye'de ağrı kesici olan Panadol / Paracetamol ve Brufen Nurofen'i seçtik. Teorik çalışma, Marka, Marka Fuction, Hastane Bazında Hasta Eşitliği, Marka Farkındalığı, Marka Farkındalığı ile Tüketici Satın Alma Davranışı, Marka Farkındalığı Bileşenleri, Marka Geri Çağırma, Marka Tanıma, Marka Sadakati, Marka Üzerine Literatüre Dayalı birlik ve algılanan kalite. Deneysel çalışma nitel ve nicel yöntemlere dayanmaktadır. Nitel yöntemde iyi yapılandırılmış anketler tasarlanmış ve Türkiye ve Pakistan'daki hastalara aynı soru sorulmuş ve ayrıca gerçek sonuçlar elde etmek için görüşme Novartis yöneticisi ile yapılmıştır. Kuatitatif analizde katılımcıların verileri SPSS'ye transfer edildi ve analiz edildi. Hem parametrik hem de parametrik olmayan testler yapıldı, bu araştırmanın hipotezini doğrulamak için Frekans, Normal dağılım, Tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon testi de kontrol edildi. Marka bilinirliğinin hasta iyileşmesi üzerindeki etkisi, marka hatırlama ve marka bilinirliği ile ilgili gerçekleşme üzerine üç hipotez test edilmiştir. Sonuçlar, marka bilinirliğinin hasta iyileşmesi üzerindeki olumlu etkisinin olduğunu ve marka bilinirliğimarka hatırlama ile marka bilinirliği-marka tanıma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Marka bilinirliği, tüketicilerin aklındaki en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle, marka bilinirliği satış promosyonu, marka varlığını güçlendirmek için reklam, çeşitli iletişim araçlarını kullanarak tüketiciler arasındaki imaj ve kimliğin yanı sıra pazardaki başarının artmasına katkıda bulunan marka sadakatini artıran diğer pazarlama faaliyetleriyle de artabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to check the patient's awareness regarding to the brand medicine they are using in pain and its effect on their healing. With the growing market of brand medicines there are number of medicines available with different brand name having same fuction from these which brand medicines is mostly use by patients in pain depend on the awareness that how they well know about that medicine. So, we choosed Panadol/Paracetamol and Brufen Nurofen which are the pain killers and available in Pakistan and Turkey, in order to check which brand medicnes are mostly used by patients in pain and why they choose that brand medicne. The theoratical work is based on the literature about the Brand, Fuction of brand, Patients based brand equity in hospital, Brand awareness, Consumer buying behavior with respect to brand awareness, Components of brand awareness,Brand recall, Brand recognition, Brand loyalty, Brand association and Perceived quality. The experimental study is based on qualitaive and quantitative methods. In qualitative method the well-structured questionnaires is designed and same question was asked from the patients in Turkey and Pakistand and also the interview was conducted with Novartis manager in order to get authentic results. In quatitative analysis the respondents data was transfered to SPSS and analysed. Both parametric and non parametric test was conducted, we also checked the Frequency, Normal distribution, Descriptive statistcs, and correlation test in order to authenticate the hypothesis of this research.Three hyothesis was tested regarding the impact of brand awareness on patients healing and the realtionship of brand recall and brand recognition with brand awareness. The results shows that there is the positive impact of brand awareness on patients healing and there is the the positive significant correlation between brand awareness-brand recall and brand awareness- brand recognition. Brand awareness is one of the important factor in the mind of the consumers. So, brand awareness can be increase by sales promotion, advertising to fortify the brand wareness,it's image and identity among consumers using various means of communication , and other marketing activites which also increases the brand loyalty which contributes to get the success in the market.