Sinemada kamera hareketinin film diline etkileri ve 'Hayatımın Rolu' filmi örneklemesi
The effects of camera movement to cinema language and sampling of the movie named as 'The Rrole of My Life'
  1. Tez No: 569367
  2. Yazar: ASGAR HUSİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KAĞAN UZUNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Kamera, Kamera Hareketleri, Cinema, Camera, Camera Movements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sinema görsel hikâye anlatım sanatıdır. Sinema nispeten yeni bir sanat biçimidir. Müzik, resim veya tiyatro tarihi ile karşılaştırıldığında tarihi çok kısadır. Televizyon ve internetin gelişiyle, filmler artık kolay ulaşılabilir hale gelmiştir. Herkes bir kamerayı tripod üzerine kurabilir, ancak sinematografi sanatı izleyicinin gördüklerini (veya görmediğini) ve resmin nasıl sunulduğunu kontrol edebilmektedir. Film görsel bir araçtır ve en iyi filmler, hiçbir dialog oluşturmadan neler olduğunu anlatabilmektir. Sinema, teknik olarak kamera hareketlerine dayalıdır; kamera doğru görüntüleri iletebilmek için harekete ihtiyaç duyar. Hem görüntünün saptanmasında hem de saptanmış görüntünün izlenmesinde hareket birinci derece önemlidir. Bir başka deyişle kamera, mekanları, nesneleri veya figürleri farklı açıda ve yeterli netlikte görebilmesi için belli bir yoğunluktaki hareketlenmeye gereksinim duymaktadır. Bu çalışmada bitirme projesi ve ideolojik olarak yapılanmış olan“Hayatımın Rolü”filminde oluşan kamera hareketleri genel özellikleriyle ele alınmaktadır. Öncelikle kamera hareketleri yapısı üzerinde durularak kamera hareketinin ne olduğu ve kuramsal olarak kamera ve kamera hareketi nedir sorusuna yanıt aranmaktadır. Çalışmada vurgulanmak istenen nokta kamera hareketlerinin filmin diline hangi etkide bulunduğudur. Bu araştırmanın temel amacıdır. Kamera hareketlerinin film diline etkisi örneklem olarak seçilen“Hayatımın Rolü”filminde yer alan kamera hareketleri üzerinden açıklanması amaçlanmaktadır.“Hayatımın Rolü”filmi Azerbaycan`da günümüzde de devam eden Karabağ savaşını anlatmaktadır. Savaşın zorlukları, şehit olmuş gençler, savaş alanında yaşanan zorluklar ve acılar filmde gösterilmiştir. Filmde anlatılmak istenen konunun izleyiciye iletilmesi için kullanılmış olunan teknikler, kamera hareketleri filmle ilgili bölümde anlatılmaktadır. Kamera hareketlerinin nasıl kullanıldığına dair daha geniş bilgi edinmek amacı ile bu alanda kendini kanıtlamış, birçok başarılı işe imza atmış Burak Kanbir, Tolga Kutlar, Serkan Güler ile konuya yönelik röportaj yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema is a visual narrative art. Cinema is a relatively new form of art. The date is very short compared to the history of music, painting or theater. With the advent of television and the Internet, movies have now become easily accessible. Anyone can install a camera on a tripod, but the art of cinematography can control what the viewer sees (or does not see) and how the picture is presented. Film is a visual tool and the best films are what can be said without creating a dialog. Cinema is technically based on camera movements; the camera needs action to transmit the correct images. Motion is of primary importance in both image detection and monitoring of the detected image. In other words, the camera needs a certain intensity of mobility in order to see the spaces, objects or figures with sufficient clarity. In this study, the ideological structure of the structure of the movement structure of my life is discussed with the general characteristics of the structure. First of all, it is aimed to answer the question of what is camera movement by the emphasis on the structure of camera movements and what is the camera and camera movement in theory. The aim of the study is to emphasize the effects of camera movements on the language of the film. This is the main purpose of the research. The effect of camera movements on film language is aimed to be explained through camera movements in“The Role of My Life”which is selected as a sample. In order to learn more about how the camera movements are used, Burak Kanbir, Tolga Kutlar and Serkan Güler have been interviewed.