Türk Borçlar Kanunu'na göre kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu
Lessor's liability from defects of leased according to the Turkish code of obligations
  1. Tez No: 569379
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA MEYDANERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Lease agreement, defect, liability from defect, tenant's optional rights, compensation claim, preventing the rights of the lessor, statutes of limitation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 301'e göre kiraya veren, kiralananı sözleşmede kararlaştırılan şekilde teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Ancak kiraya veren, kiralananda ayıp olarak nitelendirilebilecek eksiklik ya da bozuklukların bulunması durumunda, borcunu hiç veya gereği gibi ifa edemediği için bundan dolayı sorumluluğu söz konusu olacaktır. Kiracının ise kiraya verenin bu sorumluluğu dolayısıyla ayıbın giderilmesini, kiralananın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini ve kira bedelinde indirim yapılmasını isteme, sözleşmeyi fesih ve tazminat talebi gibi hakları bulunmaktadır. Kira sözleşmesinde kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğuna ilişkin hükümler TBK m. 304-308 arasında düzenlenmiştir. Tez çalışmamızda özellikle kiracının, ayıptan sorumluluk dolayısıyla sahip olduğu haklar ve bu hakların kullanılabilmesi için gerekli olan şartlar ile birbirlerinden farkları üzerinde durulmuştur. Tez çalışmamız üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. İlk bölümde kira sözleşmesi ve sözleşmeyi oluşturan temel konular ile ayıp kavramı ve türleri açıklanmıştır. İkinci bölümde kiraya verenin ayıptan sorumluluğu için gerekli koşullar ile ayıptan sorumluluk kurumunun benzer kurumlarla ilişkisi doktrindeki görüşler yardımıyla incelenerek ele alınmıştır. Son bölümde ise ayıptan sorumluluğun sonuçları, zamanaşımı, ispat kuralları, görevli ve yetkili mahkeme konuları TBK hükümleri ve 818 sayılı BK hükümleri kıyaslanarak, Yargıtay kararları doğrultusunda incelenmiştir. Anahtar Sözcükler : Kira Sözleşmesi, Ayıp, Ayıptan Sorumluluk, Kiracının Seçimlik Hakları, Tazminat Talebi, Kiraya Verenin Hakların Kullanmasını Önlemesi, Zamanaşımı.
Özet (Çeviri)
According to article 301 of the Turkish Code of Obligations (No. 6098), the lessor is obliged to deliver the rented as agreed in the contract and keep it in such condition during the contract. However, the lessor may be liable in case of defect or deficiencies because he doesn't perform his obligations any way or as required. Because of the lessor's such responsibility, the tenant has rights such as replacement of the leaseholder, reparation, reduction, termination of contract and also has the right to claim compensation. Liability of the lessor is regulated in the articles 304-308 TCO. In our thesis, tenant's rights arising from liability from defects and the required conditions to exercise these rights are analyzed. Our thesis consists of three section and a result. In the first section, the lease agreement, main elements of the contract, the concept of defect and its types are explained. In the second section, the necessary conditions for the responsibility of the lessor and the relationship of liability from defects with similar institutions are examined by analyzing opinions in the doctrine. In the last section, the results of the liability from defects, statutes of limitation, proof rules, competent and authorized court are examined by comparing the provisions of the Turkish Code of Obligations and the provisions of the previous Code of Obligations (No. 818) with the decisions of the Court of Cassation.