Understanding the effect of culture on social entrepreneurship in Turkey
Kültür, sosyal girişimcilik üzerindeki etkisini anlamaya çalışan bir araştırma
  1. Tez No: 569385
  2. Yazar: NİHAD NASSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY SAKARYA ALÜFTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kültür, Sosyal Girişimcilik, Sosyal Girişim, Entrepreneurship, Culture, Social Entrepreneurship, social business
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünyanın dört bir yanında, hükümetler, politika belirleyerek ve bütçe ayırarak yoksulluk ve çevresel zorluklar gibi sosyal sorunlara çözüm bulma çabalarını giderek artırmaktadır. Ancak bu çabalar tek başına sürdürülebilir kalkınma için yeterli değildir. Dünyada sosyal zorlukları azaltacak, adaleti yaygınlaştıracak, işsizlik sorunlarını ve iklim değişikliğini ele alacak yeni çerçevelere ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda, sosyal girişimcilik yaklaşımı, bu tür problemleri ele alarak ülkeler düzeyinde farklı seviyelerde çözüm yaratılması hususunda ön plana çıkmaktadır. Bu da sosyal girişimler yani sosyal faydayı güden girişimler tarafından sağlanmaktadır. Bu çalışmada, bireyler arasında farklılık gösteren kültür boyutlarının Türkiye bağlamı dikkate alınarak, sosyal girişimcilerin kültürel boyutlarının, sahip oldukları ya da yönettikleri sosyal girişimlerin performansına ait algıya olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ankara'daki 156 sosyal girişimciden veri toplamak için kültürel boyutların ve sosyal girişimlerin performans ölçeklerinden oluşan bir anket kullanılmıştır. Sonuçlar, kültürel boyutlardan olan belirsizlikten kaçınma, grup içi kolektivizm ve kararlılık ile, bu sosyal girişimcilerin sosyal girişimlerinin performansını nasıl algıladıklarını önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Governments around the world extend their efforts to find solutions for social issues like poverty, and environmental challenges by setting policies and allocating budgets. But these efforts alone are not sufficient for sustainable development. The world needs new frameworks that address social challenges and justice, unemployment issues and climate change. In the last the decades, social entrepreneurships achieved success in solving such problems on different levels across nations. Social enterprises are business intended essentially for social benefits. In this study, culture as a source of variation across people will be investigated in the Turkish context to explore the effect of social entrepreneurs' cultural dimensions on social enterprises' performance. For this aim a questionnaire consisting of cultural dimensions' measurements and social enterprises performance scales used to collect data from 156 social entrepreneurs in Ankara. Results showed that cultural dimensions of uncertainty avoidance, in-group collectivism and assertiveness have a significant effect on how those social entrepreneurs perceive the performance of their social enterprises.