Üniversite öğrencilerinin tamamlayıcı tedavi yöntemlerine karşı tutumu ve dismenorede kullanımı
Attitudes of university students towards complementary treatment methods and their use in dysmenorrhea
- Tez No: 569485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Dismenore, Tamamlayıcı Tedavi, Alternatif Tedavi, Dysmenorrhea, Complementary Therapy, Alternative Therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinin dismenorede tamamlayıcı tedavi yöntemleri kullanımı ve tutumlarını incelemek amacıyla yapıldı. İstanbul'daki bir vakıf üniversite olan Biruni Üniversitesi'nde gerekli izinler alınarak Şubat-Haziran 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde okumakta olan 454 kız öğrenci üzerinde tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmada veriler, araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan sosyo-demografik özellikleri içeren bilgi formu (27 soru), SDS (sayısal değerlendirme skalası), Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği ile toplandı. Çalışmanın analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlardan frekans, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. Kolmogorov-Smirnov dağılım testi ile ölçekten alınan puanların normal dağılımı incelendi ve parametrik olmayan istatistiksel yöntemler tercih edildi. Katılımcıların yaş ortalamasının 21,23±2,08 olduğu, %78'inin menstruasyon yaşının 12-14 olduğunu, %62,1'inin menstruasyon dönemlerinde ağrı yaşadığı, %55,5'inin yaşadığı bu ağrının günlük yaşamını etkilediği, %52,6'sının ağrıyı kontrol etmede ağrı kesici ilaçlar kullandıkları tespit edildi. %75,6'sının bu ağrılarda hekime başvurmadığı, %44,7'nin dismonere yaşayan yakının da olduğu, %64,8'inin TAT (Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp) yöntemlerini daha önce duymadığı, %61,2'sinin TAT yöntemlerini bilmedikleri saptandı. Öğrencilerin TAT yöntemlerinden; masaj, meditasyon, müzik terapi, sülük tedavisi, kupa tedavisi ve yoga hakkında yeterli bilgilerinin olduğu, TAT yöntemlerinden herhangi birini kullanma durumunun %24,9 olduğu, en fazla kullanılan yöntemlerin masaj, kupa tedavisi, sülük tedavisi, fitoterapi ve yoga olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; TAT yöntemleri hakkında öğrencilerin yeteri kadar bilgilerinin olmadığı tespit edildi. TAT yöntemlerinin neler olduğu, dismenore ile baş etmede kullanılan yöntemlerin etkinliği ve güvenirliği konusunda sağlık profesyonellerinin eğitilmesi ve bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the use and attitudes of complementary treatment methods in dysmenorrhea. The study was conducted on 454 female students studying at the Faculty of Health Sciences between February- June 2019 with the necessary permissions at Biruni University, a foundation university in Istanbul. The data were collected by an information form (27 questions), SDS (numerical evaluation scale) and Attitude towards Complementary and Alternative Medicine Scale, which was formed by the researchers by scanning the literature. In the analysis of the study, frequency, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods. The normal distribution of the scores obtained by the Kolmogorov - Smirnov distribution test was examined and non - parametric statistical methods were preferred. The menarche age of the participants was 21.23 ± 2.08 years, 78% of menarche age is 12-14, 62.1% experienced pain during menstruation periods, 55.5% of these pain affected daily life, 52 6% of them were using pain medication to control pain. It was found that 75.6% did not apply to the physician in these pains, 44.7% were relatives who had complaints of dysmenorrhea, 64.8% did not hear CAM (Complementary And Alternative Medicine) methods before, %61.2 did not know CAM methods. Students' TAT methods; massage, meditation, music therapy, leech therapy, cup therapy and yoga, which is sufficient information about the use of any of the techniques 24.9%, the most commonly used methods massage, cup therapy, leech therapy, phytotherapy and yoga. As a result, it was found that women do not have enough information about CAM methods and do not use any of them. Health professionals need to work hard to obtain sufficient information about CAM techniques and the effectiveness and reliability of the methods used to deal with dysmenorrhea.