Postcolonialism, men and women relationships, parents and daughters/sons relationships in Hanif Kureishi's 'With Your Tongue Down my Throat' and 'My Son The Fanatic'
Hanif Kureishi'nin 'With Your Tongue Down my Throat' ve 'My Son The Fanatic' hikayelerindeki sömürü sonrası dönem etkisi, kadın erkek ilişkileri, ebeveyn çocuk ilişkileri
- Tez No: 569573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERMA LEKESİZALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik Sonrası, Kimlik, Yozlaşma, Din, İlişkiler, Postcolonialism, İdentity, Degeneration, Religion, Relationships
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez sömürge olan toplumlarda yaşayan insanların problemlerini sömürgecilik sonrası teoriler ışığında okumaktadır. Sömürgeciliğin onların hayat kalitesini nasıl etkilediği, nasıl hem yaşadıkları coğrafi bölgeler hem de kültürel olarak sömürüldükleri ve kontrol altına alındıkları, yaşadıkları toplumlar ve de ilişkiler bu tezin odak noktalarıdır. Bu çalışmada açıklamak istediğim şey, onlara dayatılan kültürde nasıl kötüye kullanıldıklarını ve hayatlarının her yönünü bu durumun nasıl etkilediğini anlatmaktır. Tezde, Pakistanlı-İngiliz yazar Hanif Kureishi'nin 'With Your Tongue Down My Throat' ve 'My Son the Fanatic' isimli hikâyeleri analiz edilecek. İlk bölümde hikâyelerdeki karakterlerin birbirleriyle olan ilişkileri sömürü sonrası dönem bakış açısıyla ele alınacak. İkinci bölümdeyse hikâyelerdeki kadın ve erkeklerin ilişkileri, birbirlerini nasıl etkiledikleri ve maruz kaldıkları kültür bakımından nasıl değiştikleri incelenecek. Son bölümde ise ebeveynlerin ve çocuklarının ilişkileri, karakterlerin iki kültür arasında kalmışlıklarından dolayı yaşadıkları odak noktası olacaktır. Bütün olumsuzlukları Pakistan'da doğduğu zamandan itibaren şahsen tecrübe etmiş olan Hanif Kureishi ırk, etnik köken, toplumsal cinsiyet, cinsellik ve din gibi birbiriyle örtüşen olguları sömürge sonrası kimlik olarak yaratıp hikâyelerindeki karakterlerine adapte etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis reads the problems of people living in a colonized society in the light of the postcolonial theory. How colonialism affects their life quality, how they are exploited and controlled both in terms of land and in culture, society and their relationships is the focus of this thesis. My intention in this study is to look for how they are abused because of the imposed culture on them in all the domains of their life. In this work, a Pakistani and an English writer Hanif Kureishi's 'With Your Tongue Down My Throat' and 'My Son the Fanatic' will be analysed. In the first chapter, by taking the stories mentioned above postcolonialism will be analysed through the attitude of the characters towards each other. In the second chapter, men and women relationships and how they are affected and how they alter owing to the culture they are influenced by will be discussed. In the last chapter, the parenthood will be my focus in terms of being in-between of two cultures. By analysing Hanif Kureishi, a writer who experiences all the unfavourableness innately, I conclude that he uses overlapping constructs of race, ethnicity, gender, sexuality and religion to modulate the postcolonial identities of his fictional characters.