Yeşil pazarlama faaliyetlerinin tüketici satınalma karar süreci üzerine bir araştırma
A research on the consumer procurement decision process of green marketing activities
- Tez No: 569574
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Tüketici, Tüketici Davranışı, Green Marketing, Consumer, Consumer Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümzde kitle iletişim araçlarının gelişimi ile bağlı olarak artık insanlar bilinçlenmekte ve çevreye yararlı ürünler tüketmeye yönelmekteler. Çevreyle ilgili farkındalık duyarlılığı ortaya çıkarmış ve tüketiciler artık ürünlerin yeşil ürün olmasına dikkat etmekteler. Tüketiciler artık üründen geri kalan atıkların geri dönüşümünün olmasına ve çevreye hiçbir zarar vermemesine önem vermekteler. Tüketicilerin satın alma kararlarına bu durumlar etki ede bilmektedir. Söz konusu çevre sorunları, son yıllarda giderek daha fazla gündeme gelmeye ve insanlar arasında bu olumsuzluklar konuşulmaya başlandı. Tüketicilerin artık dünyanın geleceği konusunda endişeleri var ve bunun sonucu olarak çoğunlukla çevre dostu ürünler tercih etmekteler. Tüketicilerin bu tutumlarına karşılık olarak, şirketler, bu çevre dostu olmanın artan farkındalığı için pazarlama stratejilerini oluşturmaya başladılar. Yeşil pazarlama olarak adlandırılan bu pazarlama stratejileri, şirketlerin fiyatlama, promosyon, ürün özellikleri ve dağıtım faaliyetlerinde yeşil politikalar benimsemelerine neden olmuştur. Bu çalışmada, çevre ve çevre sorunları, çevre bilinci, yeşil tüketici ve şirketlerin uyguladığı yeşil pazarlama stratejileri göz önünde bulundurularak; çevre bilincinin etkileri, yeşil ürün özellikleri, yeşil ürün fiyatları, yeşil ürün tanıtımı ve demografik özelliklerinin etkileri tartışılmıştır. Tüketicilerin satın alma davranışlarındaki tüketicilerin istatistik açısından, aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığı değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Depending on the development of the mass media in our day, people are now becoming more conscious and are interested in consuming environmentally beneficial products. Environmental awareness is raised and consumers are now paying attention to green products. Consumers are now paying attention to the recycling of the residual waste from the product and to avoid any damage to the environment. These situations can affect the purchasing decisions of consumers.These environmental problems have started to be discussed more and more in recent years. Consumers are now concerned about the future of the world and as a result they often prefer environmentally friendly products. In response to consumer attitudes, companies have begun to create marketing strategies for the increased awareness of this eco-friendliness. These marketing strategies, called green marketing, have led companies to adopt green policies in pricing, promotion, product features and distribution activities. In this study, environmental and environmental problems, environmental awareness, green consumers and companies taking into account the green marketing strategies; The effects of environmental awareness, green product characteristics, green product prices, green product introduction and demographic characteristics are discussed. It considers whether there is a meaningful relationship between consumers in purchasing behavior of consumers.