Üniversitelerin sağlık, kültür ve spor birim yöneticilerinin liderlik özellikleri ve problem çözme becerilerinin incelenmesi
The study of leading characteristics and problem solving skills of health, cultural and sport unit managers of universities
- Tez No: 569616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Problem Çözme Becerileri, Eğitim, Öğretim, Leadership, Problem Solving Skills, Education, Teaching Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversitelerde görev yapan sağlık, kültür ve spor yöneticilerinin liderlik özellikleri ile problem çözme becerilerinin incelenerek sonuçlarının ortaya konmasıdır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2018–2019 akademik yılında İstanbul ilinde bulunan vakıf ve devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık, kültür ve spor birimi yöneticileridir. Bu evren içinden basit tesadüfi örneklem yoluyla belirlenen okullara gidilerek anketler yöneticilere dağıtılmıştır. Dağıtılan ölçekler ile uygulayıcı sayısı olarak 60 kişiye ulaşılmıştır. Bu anketlerden biri kodlama hatası olduğundan dolayı geçersiz sayılmış ve analizler 59 kişi üzerinden yapılmıştır. Araştırmanın verileri araştırma grubuna Kişisel Bilgi Formu, Ekvall ve Arvonen tarafından (1991) geliştirilerek Cronbach Alfa katsayısı 0,97 olarak bulunan; Türkçe uyarlaması Tengilimoğlu (2005) tarafından yapılan Liderlik Ölçeği ve Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilerek Cronbach Alfa katsayısı 0,88 olarak bulunan Türkçe uyarlaması Taylan (1990) tarafından yapılan Problem Çözme Envanteri (PÇE) uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programında frequency, tanımlayıcı istatistik, Man Whitney U ve Kruskall Wallis varyans analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda medeni durum parametresine göre DOL puanları arasında 0,05 ve toplam liderlik puanları arasında 0,01 düzeyinde; problem çözme özelliklerinde ise mesleki deneyim parametresine göre 0,05 düzeyinde ve gelir düzeylerine göre ise Puan bir parametresinde 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the leadership characteristics and problem solving skills of health, culture and sports managers working in universities and to reveal the results. In the research, relational screening model was used. The population of this research is the managers of health, culture and sports units working in foundation and publıc universities in Istanbul in 2018-2019 academic year. Within this universe, the schools were determined by simple random sampling and the questionnaires were distributed to the administrators. Scale was applied to 60 people. One of these questionnaires was considered invalid due to coding errors and analyzes were conducted on 59 people. The data of the study was obtained by applying the Personal Information Form to Ekvall and Arvonen in 1991 by applying the Leadership Scale with a Cronbach's Alpha coefficient of 0.97 and Heppner and Peterson's Problem Solving Inventory (PÇI) with a Cronbach's Alpha coefficient of 0.88. The data of the research was held from personal information inventory, the Leadership Scale developed by developed by Ekvall and Arvonen (1991) and Turkish adaptation done by Tengilimoğlu (2005) of which the Cronbach Alpha coefficient found 0.97 and the Problem Solving Inventory (PSI) developed by Heppner and Peterson (1982) Turkish adaptation Taylan (1990)of which Cronbach Alpha coefficient is 0.88 . The data were analyzed by using SPSS 21 software, frequency, descriptive statistics, Man Whitney U and Kruskall Wallis variance analysis methods. As a result of the data analysis, according to the marital status parameter, DOL scores were 0,05 and total leadership scores were 0,01; and in problem solving characteristics, a significant difference was found at 0,05 level according to professional experience parameter and at 0,01 level according to income level.