A study of effects of using authentic videos on the development of listening skills
Dinleme becerisi gelişiminde otantik video kullanımının etkileri
- Tez No: 569615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otantik videolar, Altyazılı videolar, Dinleme becerileri…, Authentic videos, Subtitled videos, Listening skills…
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma öğrencilerin otantik video kullanımı üzerine bakış açılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya, Türkiye'de bir vakıf üniversitesinde öğrenci olan toplam 185 kişi katılmıştır. Katılımcıların anadili Türkçe olup İngilizce seviyeleri Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programınca B2- Orta Seviye Üstü olarak belirlenmiştir. Katılımcılara otantik video kullanımı ve video türü tercihleri, altyazı tercihi ve altyazı dili tercihlerini incelemek adına internet tabanlı bir anket çalışması uygulanmıştır. Anket uygulandıktan sonra elde edilen veriler SPSS 20 versiyonlu program aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonrası elde edilen bulgular öğrencilerin büyük çoğunluğunun her gün ya da haftada 3-5 kez olmak kaydı ile video materyaller izlediğini göstermiştir. Buna ilaveten, katılımcıların çok büyük bir çoğunluğu video materyalleri altyazı ile izlemeyi tercih ederken, altyazı dili anadilleri (D1) ya da ikinci dilleri (D2) olarak değişkenlik göstermektedir. Son olarak, memnuniyet derecelerine dayanarak, katılımcıların büyük çoğunluğu otantik video materyallerin öğrencilerin ikinci dildeki kelime bilgisi, dinlediğini anlama ve iletişim becerileri gibi konularda ikinci dil becerilerinin gelişimine katkısı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate students' attitudes towards the use of authentic videos on the development of listening skills. 185 students who study at a private university in Turkey participated in the questionnaire. They speak Turkish as their first language and have B2- Vantage level of proficiency in English according to the Common European Framework of Reference. The participants were asked to fill in a web-based questionnaire in order to examine their opinions and gratification on the effects of watching authentic videos and their preferences for genres, subtitle preferences and subtitle language. Upon students' completing the questionnaire, the data were analyzed through SPSS version 20. The findings revealed that the majority of the participants get exposed to video materials 3-5 times a week or every day. In addition, while the participants mostly prefer to watch videos with subtitles, their preferences for the subtitle language can be either L1 or L2. Finally, based on their gratifications, they mostly claimed that authentic video materials help them improve their language skills in the second language in terms of certain aspects such as vocabulary knowledge, listening comprehension and conversation skills.