Bankacılık düzenlemelerinin bankaların risk alma davranışı üzerindeki etkileri: Türk bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect on banks' risk taking behavior of banking regulations: A study on Turkish banking sector
  1. Tez No: 569698
  2. Yazar: EMRE YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKUT ELİF KANDİL GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Düzenlemeleri, Bankaların Risk Alma Davranışı, Basel Düzenlemeleri, Risk, Panel Veri Analizi, Banking Regulations, Banking Risk Taking Behavior, Basel Arrangement, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Türk Bankacılık sektöründe bankacılık düzenlemelerinin bankaların risk alma davranışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bankaların karşılaştığı risklerden etkilenme düzeyini en aza indirmek ve risk yönetimini başarılı bir şekilde yürütmek için ulusal ve uluslararası düzeyde komiteler tarafından düzenlemeler yapılmaktadır. Bankaların karşı karşıya kaldığı risklerin birçoğu aslında bankaların risk alma davranışlarının bir sonucudur. Bankaların bu davranışları sadece kendilerini etkilememekte aynı zamanda mudileri, reel sektörü ve ülke ekonomisini de etkilemektedir. Bu nedenle bankaların risk alma düzeylerine belirli sınırlamalar getirmek amacıyla birçok yapısal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde Türk Bankacılık sektörünün tarihi anlatılarak Türk Bankacılık sektörünün geçirmiş olduğu evrelere değinilmiştir.İkinci bölümde, risk kavramı ve Türk Bankacılık sektöründe karşılaşılan risklerin bir kısmını tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde ise Basel komitesi ve Basel Komitesinin risk yönetimine ilişkin yapmış olduğu BASEL I, BASEL II, BASEL III ve BASEL IV düzenlenmelerine yer verilmiştir. Son bölümde ise bankacılık risk alma davranışını konu alan literatür çalışmaları özetlenerek çalışmanın amacı ve önemi ifade edilmiştir ve akabinde çalışmanın yöntem kısmına yer verilerek elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we were investigated the effect of banking regulations in Turkish banking sector on banks' risk taking behavior. Arrangements are made by national and international to minimize level of risk that banks face and to carry out risk manegament successfully. Many of the risks faced by banks are in fact a result of banks' risk taking behavior. These behaviors of banks not only affect themselves, but also affect the depositors, the real sector and the country's economy. Therefore many structure arragements are made in order to limits the risk taking level of banks. In this context, in the first part of the study, the history of Turkish Banking sector is explained and the phases of Turkish Banking sector have been mentioned.In the second part of the study, the consept of risk, and some of the risk encountered in the Turkish Banking sector are defined.In the third part of the study, the Basel Committe and made by Basel Committe the Basel I, the Basel II, the Basel III and Basel IV regulations are included In the last section, we summarized the literature review on risk taking behavior and explained the aim and significance of the study and then tried to establish the method of study.