Essays on efficiency, profitability, and stability of the Iraqi banking industry
Irak bankacılık sektörünün verimliliği, kârlılığı ve istikrarı üzerine deneyler
  1. Tez No: 904703
  2. Yazar: BHA ALDAN ABDULSATTAR FARAJ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖVENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Iraq, Verimliliği, Kârliliği, İstikrari, Iraq, Banking efficiency, Banking Profitability, Banking Stability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez, 2010-2020 dönemi için Irak bankacılık sektörünün performansını değerlendirmek amacıyla verimlilik, kârlılık ve istikrar üzerine üç ampirik çalışmayı bir araya getirmektedir. İlk makale, Irak ticari bankalarının maliyet verimliliği fonksiyonunu ve piyasa gücü göstergelerini tahmin etmiştir. Ampirik bulgular, geçiş döneminde bankacılık sektöründe fiyat-maliyet verimliliği endeksinde bir düşüş olduğunu göstermiştir. Ayrıca, Lerner endeksi de olumsuz sonuçlar göstermiş ve Irak bankalarının piyasa gücünde bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur. İkinci makale, verimlilik, risk ve rekabetin kârlılık üzerindeki etkilerini incelemiştir. İki aşamalı Genelleştirilmiş Momentler Sistemi (GMM-SYM) tahmin edicisini kullanarak değişkenler arasındaki korelasyonu analiz edilmiştir. Özellikle farklı risk alma ve rekabet seviyeleriyle fiyat-maliyet verimliliğinin banka kârlılığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bulgular, maliyet açısından daha verimli olan Irak bankalarının daha yüksek varlık getirisi sağladığını, ancak artan rekabetin Irak bankacılık sektöründe kârlılığı azalttığını göstermektedir. Üçüncü makale, Irak bankacılık endüstrisinde risk, sermaye ve verimlilik arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kısımdaki çalışma bankacılık düzenlemelerinin bankaların riskli davranışları üzerindeki etkisine odaklanmıştır. Özellikle sıkı sermaye gereklilikleri, düzenleyici otoritelerin risk üzerindeki etkisi ve düzenleme ile verimlilik arasındaki etkileşim gibi faktörlere yoğunlaşılmıştır. 2010-2020 dönemi için 3SLS yaklaşımı kullanılarak değişkenlerin eş zamanlı etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmamızın bulguları, bankacılık sektöründe sermaye gereklilikleri ile riskli davranış arasında ters bir ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle, daha yüksek sermayelendirme seviyeleri, bankaların risklere maruz kalma olasılığını artırmaktadır. Bu gözlem, ahlaki tehlike kavramı ile uyumludur. Bulgular ayrıca bankaların verimliliğinin sermaye ve risk seviyeleri üzerinde etkisi olduğunu, verimli işletmelerin daha düşük kârlarını telafi etmek için daha yüksek riskler almaya meyilli olduğunu göstermektedir. Bu tezde sunulan bulgular, mevcut literatürde yenidir ve kamu politikası açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. İlk olarak, Iraklı politika yapıcılar, varlık kalitesinin sürekli iyileştirilmesine öncelik vermeli ve bankacılık rekabetini teşvik etmek ile istikrarlı bir bankacılık sektörü sağlamak arasında bir denge kurmaya çalışmalıdır. Ayrıca, Irak'taki politika yapıcılar, kapsayıcılık ve istikrar hedeflerini kalkınma stratejilerinin bir parçası olarak takip ederken, bankaların etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için uygun ve kapsamlı bir finansal ortam oluşturmalıdır. İkinci olarak, ticari bankaların kredi tekelleriyle yüzleşmesi için bankaların birleşmelerini teşvik etmek stratejilerden biri olmalıdır. Kamu bankalarının yüksek yoğunluğu ve bunların özelleştirilmesine yönelik çabalar, finansal reformu tamamlayıcı bir niteliğe sahiptir. Çünkü finans sistemi reformu, bankalar arasında rekabeti teşvik eder ve faiz oranlarını belirleme ve krediyi yönlendirme konusunda onlara özerklik sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis combines three empirical studies on Efficiency, Profitability, and Stability to evaluate the performance of the Iraqi banking sector for the period 2010-2020. The first essay estimates Iraqi commercial banks' cost-efficiency function and market power indicators. The empirical findings show a decrease in the price-cost efficiency index within the banking sector during the transitional era. Additionally, the Lerner index shows negative results, implying a fall in the market power of Iraqi banks. The second essay examines the effects of efficiency, risk, and competition on profitability. We employ a two-step Generalized System of Moments (GMM-SYM) estimator to analyze the correlation between variables. Specifically, it investigates the impact of varied levels of risk-taking, competition, and price-cost efficiency on bank profitability. The findings indicate that Iraqi banks with more cost efficiency exhibit higher returns on assets, while increased competition is associated with reduced profitability in the Iraqi banking sector. The third essay analyzes the relationship between risk, capital, and efficiency in the banking industry in Iraq. We examine the impact of banking regulation on the risky behavior of banks. Specifically, we focus on factors such as stringent capital requirements, the extent of influence exerted by regulatory authorities on risk, and the interaction between regulation and efficiency from 2010 to 2020. The 3SLS approach was used to evaluate the simultaneous impact of variables. The findings indicate an inverse correlation between capital requirements and risk behavior within the banking sector. Specifically, higher capitalization levels are associated with an elevated likelihood of banks being exposed to risks. This observation aligns with the concept of moral hazard. The findings also suggest that banks' efficiency impacts their capital and risk levels, as efficient enterprises are more inclined to take higher risks to offset their lower profits. The discoveries presented in this dissertation are novel in the existing body of literature and hold significant ramifications for public policy. First, Iraqi policymakers should prioritize continuous asset quality improvement and strive to balance encouraging banking competition and maintaining a stable banking industry. Moreover, policymakers in Iraq must establish a suitable and all-encompassing financial environment to guarantee the effective and efficient operation of banks while simultaneously pursuing the objectives of inclusivity and stability as part of their development strategy. Secondly, pushing for banking mergers is one of the strategies for commercial banks to confront the banks' credit monopolies. High concentrations of public banks and efforts to privatize them and shift their ownership from the public to the private sector complement financial reform. Financial system reform fosters competition among banks by granting them the autonomy to set interest rates and steer credit. Financial system reform is, however, not complete without privatization.