Mermer ocak işletmeciliğinde optimum kapasiteyi etkileyen faktörler
- Tez No: 56978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Marble, statistical analysis, optimum capacity
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmada belirlenen amaç, mermer ocağının yapısına, sermayesine ve büyüklüğüne en uygun olan optimum kapasite değerini bulmaktır. Burada karlılık ölçütü olarak net bugünkü değer oranı (NBDO) gözönüne alınmış ve NBDO değeri enbüyük olan üretim kapasitesi optimum kapasite olarak kabul edilmiştir. Bulunan optimum kapasite değeri, fiili üretim kapasitesi ile karşılaştırılarak aradaki farkın nedenlerini ve gerekli çözüm yollarını araştırmak da hedeflenen amaç kapsamındadır. Burada öncelikle mermer işletmeleri projeleri toptan eşya fiyat indeksleri kullanılarak 1993 yılına revize edilmiştir. Veriler arasındaki ilişkiler Statgraph adı verilen paket programda yer alan regrasyon-korelasyon analiz yöntemi esas alınarak incelenmiştir. Sonuçlar bir çizelge halinde sunul muştur. Daha sonra,“OPKAP”isimli kapasite optimizasyonu modeli geliştirilerek aralarında çeşitli alternatifler doğrultusunda ilişki olup olmadığı gözlemlenmiştir. Grafiklerle de aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Sonuç olarak hesaplanan optimum kapasite ile fiili üretim kapasitesi arasında farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu farklılıkların nedenleri olarak sermaye kıtlığı, iklim, ulaşım zorlukları, işçi-işveren arasındaki problemler, kalifiye eleman bulma zorluğu v.b. gösterilebilir. Anahtar Kelimeler : Mermer, İstatistiksel Analiz, Optimum Kapasite.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the optimum capacity value which fits best the structure, capital and size of the marble mine. Net present value analysis is used as profitability criteria and production capacity which gives the highest net present value is accepted as optimum capacity. Optimum capacity value determined is compared with the actual capacity. Pointing out the gap between the two, the reasons and possible solutions are also stated in this study. Projects of marble corporations are revised to 1993 by using whole salers price indexes. Then the data gathered for the study are analysed on the computer with a packet program called statgraph which uses regrassion-corelation analysis method. The results are given on a table. Lastly, a capacity optimization model, so-called“OPKAP”, is developed to search whether a relation exists between various alternatives. Relations are evaluated on the graphs. The results of the study shows that there are differences between optimum and actual capacities. Among the reasons for the differences are capital scarcity, transportation difficulties, climate, employee-employer problems, difficulties of finding qualified workers, etc.