İBB Atatürk Kitaplığı BEL.YZ.K.0336 numaralı şiir mecmûası (İnceleme -metin)
Poetry collecti̇on registered as BEL.YZ.K.0336 at IMM Atatürk Library (Analysis-text)
- Tez No: 584386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMRE ÖZYILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûa, Şiir Mecmûaları, Klasik Türk Edebiyatı, Collection, Poetry Collection, Classical Turkish Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 486
Özet
Klasik Türk şiirinin önemli bir kaynağı olan mecmûalar, keşfedilmemiş bir hazine niteliğindedir. Son yıllarda birçok araştırmacı mecmûların taşıdığı bu değeri ortaya çıkarmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmüş ve bunun sonucunda yeni ve zengin bilgiler ile Türk edebiyatına katkıda bulunmuştur. Tertip edildiği dönemin edebiyat zevkini ve anlayışını yansıtan mecmûalar, divan tertip edemeyen ya da divanı günümüze ulaşamamış olan şairler hakkında bilgiler sunmaktadır. Yeni şairlerin veyahut divanlarda yer bulmamış yeni şiirlerin keşfi içinde şiir mecmûaları oldukça önemli kaynak olmaktadır. Edebiyat tarihi için sağlamış olduğu veriler de bu kaynağın farklı bir katkısı olduğunu gösterir. Bu çalışmada Atatürk Kitaplığı Bel.Yz.K.0336 numarada kayıtlı olan şiir mecmûası incelenmiştir. Mecmûa Transkripsiyon alfabesiyle latin harflerine aktarılmıştır. Giriş bölümünde mecmûlar ile ilgili bilgiler verilerek mecmûaların edebiyat tarihi açısından yerine, önemine, tasnifine değinilmiştir. İnceleme kısmında divan sahibi olan şairlerin çalışılmış divanları ile karşılaştırmalar yapılmış, farklılıklar gösterilmiştir. Yine mecmûada kayıtlı olan şairler, şiirler, mecmûanın özellikleri ve mecmûa ile ilgili veriler, tablolar ile izah edilmeye çalışılmıştır. Böylece mecmûanın esas değerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry collection, which are important sources of Classical Turkish poetry, are undiscovered treasures. İn recent years, many researchers have conducted studies to unearth the valve of the poetry collection vorious and therefore contributed to Turkish literature with new and rich information. Reflecting the literal taste and insight of the period they were composed, poetry collection also give information about the poets who could not organise divans or whose poems have failed to reach today poetry collections are significant resources to unearth of new poets or poems which could not find a place in divans, as well. The data provided for the history of literature is another contribution made by this resource. In this study, the poetry collection registered as Bel.Yz.K.0336 at Atatürk Library has been analyzed. The poetry collection has been transcripted to Latin letters. İn the introduction part, some information is given about jornals and their place in tehe history of Ottoman Turkish literature, their importance and classification are discussed. İn the analysis part, some comparisans and contrasts are made with studied divans of other poets. İn addition, poets and poems recorded in the poetry collection, features of the collection and data about it are explained in tables with the aim of revaling the real value of the poetry collection