İBB Atatürk kitaplığı BEL YZ K 0773 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (Mestap) göre tasnifi
IBB Atatürk library classificati̇on of the poem journal registered in BEL YZ K 0773 in reference to the text with transcription and according to systematic classification of poem journals project (Mestap)
  1. Tez No: 581424
  2. Yazar: RABİA ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, MESTAP, Şiir, Şiir Mecmuası, Classic Turkish Literature, Mecmua/Journal, MESTAP, Poem, Mecmua of Poem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Arapça“cem' ”(جمع) kökünden türemiş bir kelime olan mecmua,“bir araya getirilen, derlenen, cem edilen”anlamlarına gelmektedir. Bir edebiyat terimi olarak mecmua,“farklı kişilere ait metinlerin/metin parçalarının bir araya getirildiği defter”olarak tanımlanmaktadır. Bugünkü antolojilerin ilk örnekleri olduğunu söyleyebileceğimiz şiir mecmuaları, derlenen şiirlerin nazım şekli ve muhteva özellikleri bakımından hem mürettibin şahsî zevki hem de şiirlerin yazıldıkları dönemin edebî zevki hakkında bilgiler vermektedir. Türk edebiyatında mecmuanın doğuşunu kaynaklar XV. yüzyıl olarak kaydetmektedir. Ömer Bin Mezid'in 1437 senesinde derlediği nazire mecmuası bu anlamda bilinen ilk eser olarak kabul edilmektedir. Takip eden yüzyıllarda ise farklı tür ve içeriklerde metinlerin derlendiği mecmualar ayrı bir telif türüne dönüşmüştür. Çalışmamızın konusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel Yz K0773 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve“Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi”ne (MESTAP) göre tasnifinden oluşmaktadır. Çalışmamız“giriş”ve iki ayrı bölümden meydana gelmektedir. Mecmuanın tanıtımı, tarihsel gelişimi ve şiir mecmuaları hakkında genel bilgilerin verildiği giriş bölümünün ardından birinci bölümde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel Yz K 0773 numarada kayıtlı şiir mecmuasının tanıtımı yapılmıştır. Bu bölümün ardından ikinci bölümde tezimize konu olan mecmuanın transkripsiyonlu metni verilmiştir. Şiirlerin, yayımlanan divanlardan karşılaştırılması yapılmış ve elde edilen veriler dipnotlarda gösterilmiştir. Daha sonra“Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi”ne göre mecmuadaki manzumelerin matla ve makta beyitleri / bentleri MESTAP tablosuna işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Journal derives from the root of an Arabic word“cemè”that means“collection, bringing together”.As a literary term the journal may be described that the texts / pieces of text belonging to different persons works which are gathered together. Poem journals are also ancestors of anthologies, today. These works inform both the personal pleasure of the compiler and the literary spirit of the period in which poems, and collected poems are written in terms of content characteristics. The subject of our study is the classification of the poetry journals which is registered in İBB Atatürk Library Bel Yz K 0773 according to the transcribed text and the Systematic Classification of Mecmua Project (MESTAP). This study consists of two parts:“First Section”and“Second Section”. First section includes general imformation about the journals and the Systematic Classification of Mecmua Project. (MESTAP). At the same part; poets, their poems, in which they take part the text, the figures of verse, centuries when the poets lived, prosodic patterns have been displayed systematically in a table form in detailed. And also in the“Second Section”,“Text”as a title, the journal of the transcriptionally text has been included. The poems have been compared with the divans which had been published and the information obtained in the footnote. Afterwards MESTAP chart has been given, the exact copy of the journal is added to the end of our study.