Psikolojik sermayenin iş tatmini ve örgütsel sinizm ile ilişkisi: Bir alan araştırması
The relationship between positive psychological capital and jobsatisfaction and organizational cynicism: The research of a field
  1. Tez No: 569928
  2. Yazar: GİZEM ASENA ELÇİÇEK BOYALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİME DİLEK KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, İş Tatmini, Örgütsel Sinizm, Özel Hastaneler, Sağlık Çalışanları, Psychological Capital, Job Satisfaction, Organizational Cynicism, Private Hospitals, Health Care Providers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, psikolojik sermayenin iş tatmini ve örgütsel sinizm ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın modeli, psikolojik sermayenin ve psikolojik sermayenin alt boyutlarının iş tatmini ve örgütsel sinizm ile ilişkisinin olduğu varsayımıyla oluşturulmuştur. Araştırmanın evrenini, Ankara ili sınırları içinde yer alan özel hastaneler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 397 katılımcının anketi ile analiz gerçekleştirilmiştir. Anket, 4 bölümden ve toplamda 50 sorudan oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde demografik sorular yer almaktadır. Ayrıca, ilgili değişkenlerin ilişkilerini ölçmek amacı ile Psikolojik Sermaye Ölçeği, İş Tatmin Ölçeği ve Örgütsel Sinizm Ölçeği kullanılmıştır. Psikolojik sermaye ölçeği,“Öz Yeterlilik”,“Umut”,“İyimserlik”ve“Psikolojik Dayanıklılık”alt boyutlarından oluşmaktadır. Kişilerin genel iş tatminlerini ölçmek amacıyla geliştirilen iş tatmini ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel sinizm ölçeği ise“Bilişsel”,“Duyuşsal”ve“Davranışsal”alt boyutlarından oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS ve SmartPLS programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, psikolojik sermaye iş tatminini, bilişsel sinizmi, duyuşsal sinizmi, davranışsal sinizmi etkilemektedir. İyimserlik ve dayanıklılık boyutunun iş tatminini; iyimserlik boyutunun bilişsel ve duyuşsal sinizmi; umut ve dayanıklılık boyutunun davranışsal sinizmi etkilediği tespit edilmiştir. Diğer boyutlar incelendiğinde, öz yeterlilik ve umut boyutlarıyla iş tatmini arasında; öz yeterlilik, umut ve psikolojik dayanıklılık boyutlarıyla bilişsel ve duyuşsal sinizm arasında; öz yeterlilik ve iyimserlik boyutlarıyla davranışsal sinizm arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the relation of psychological capital with job satisfaction and organizational cynicism. Model of the research is formed with the assumption that psychological capital and sub-dimensions of psychological capital are related to job satisfaction and organizational cynicism. The population of the research consists of private hospitals in the provincial borders of Ankara. In this scope, an analysis was performed with the surveys of 397 participants. The survey consists of 4 parts and 50 questions in total. At the first part of the survey, there are demographic questions. Besides, Psychological Capital Scale, Work Satisfaction Scale, and Organizational Cynicism Scale were used to measure the relations of related variables. Psychological Capital Scale consists of the sub-dimensions of“Self-sufficiency”,“Hope”,“Optimism”and“Psychological resilience”. The Work Satisfaction Scale was used to measure the general work satisfaction of people. Organizational Cynicism Scale consists of“Cognitive”,“Affective”and“Behavioral”sub-dimensions. To analyse the data, SPSS Program and SmartPLS were used. As a result of the findings, psychological capital is affecting work satisfaction, cognitive cynicism, affective cynicism and behavioral cynicism. Also, optimism and resilience dimensions are affecting work satisfaction; optimism dimension is affecting cognitive and affective cynicism; hope and resilience dimensions are affecting behavioral cynicism. When analysis of other dimensions have been made, no statistically significant relations have been observed between self-efficacy and hope dimensions and work satisfaction; self-efficacy, hope and psychological resilience dimensions and cognitive and affective cynicism; self-efficacy and optimism dimensions and behavioral cynicism.